Последни новини
Home / Законът / Левицата предлага драстично да се увеличат наказанията в НК за трафик на мигранти

Левицата предлага драстично да се увеличат наказанията в НК за трафик на мигранти

Defakto.bg

Всеки законопроект на депутати ще се оценява и според въздействието му върху българите в чужбина

По повод  убийството на граничния полицай  на българо-турската граница в района на Елхово, след като от турската страна на границата е открита стрелба, от  БСП предлагат промени в Наказателния кодекс, които драстично увеличават наказанията за участие и съучастие в нелегален трафик на мигранти, т.нар. каналджийство.

От левицата настояват за лишаване от свобода  от 5 до 10  години за т.нар. каналджии, глоба до 50 000 лв и изцяло отнемане на имуществото.  Изцяло отнемане на имущество се предлага и за длъжностни лица, които ги подпомагат, както и затвор до 20 години и глоба до 100 000 лева.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че извършителите на снощното убийство трябва да бъдат съдени по българското законодателство.  „За да бъдат извършени необходимите следствени действия на турска територия, защото очевидно извършителите са действали оттам – дали с намерение да проникнат на територията на страната, дали с намерения да бъдат просто злоумишлени, но е факт това нагло, безпардонно нападение срещу униформен полицай“, каза той.

По трагичния инцидент е ясна само кончината на полицая, не е известно кой е извършил убийството и с какви мотиви,  напомнят  наказателните експерти и предпреждават да се действа внимателно със законодателните инициативи.

Междувременно Народното събрание единодушно прие  всички законопроекти на народни представители да съдържат оценка за въздействието им върху българите в чужбина. Това стана с промяна в правилника за дейността на парламента по предложението на “Демократична България”.  Поправката не се отнася до законопроектите, внасяни от Министерския съвет, но той може на добра воля да направи същото, като промени своя наредба.

По този начин всеки законодателен акт ще носи в себе си мисъл и загриженост за нашите сънародници зад граница, защото ние сме длъжни да работим за  пълноценното им включване в обществено-политическия живот на страната”, коментира  Надежда Йорданова.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.