Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът за убийството на 30 – годишния граничен полицай: Да се извика турския посланик за обяснение и пълно разследване

Президентът за убийството на 30 – годишния граничен полицай: Да се извика турския посланик за обяснение и пълно разследване

Defakto.bg

Президентът Румен Радев определи убийството на българския граничен полицай като безпрецедентен случай, при който от територията на съседна държава се стреля по български униформен.

Държавният глава очаква Министерството на външните работи да извика за обяснение турския посланик, а случаят да бъде изяснен чрез съвместно разследване на двете държави.

Да поискаме обяснение, да поискаме и пълно разследване – дори съвместно такова, но този случай категорично трябва да бъде установен. Да са ясни причините, да е ясен виновника, да има възмездие, да има и необходимите предприети мерки„, заяви държавният глава от Египет, където участва в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27).

Президентът напомни, че  на последните две заседания на Европейския съвет е  настоял за ускоряване на приемането на България в Шенгенското пространство и за по-голяма солидарност с България, заради това,  че страната ни има най-дългата сухопътна външна граница на ЕС в Югоизточна Европа, където има активен поток от мигранти. „Крайно време е да видим т. нар. европейска солидарност с повече техническа подкрепа и жива сила по нашата граница, защото натоварваме нашия бюджет и нашите хора – там сме мобилизирали и личен състав от Българската армия, който има и други сериозни задачи“.

Радев не коментира решението на Софийската военно-окръжна прокуратура да повдигне обвинение на заместник-командира на авиобаза „Граф Игнатиево“ заради трагичния инцидент с падналия МиГ-29 край Шабла преди 17 месеца, при който загина пилотът – подполковник Валентин Терзиев. Припомни обаче, че военната авиация е високорискова, а отбранителните ни способности зависят най-вече от подготовката на личния състав. „Надявам се решенията, които се вземат, да не доведат до това в бъдеще ръководството на Военновъздушните сили да опростява подготовката, за да намали риска“, заяви държавният глава.

Посочи, че  се надява още в своите решения прокуратурата да оценява високия риск и сложните дейности при военната авиация.

Това е нещото, което не чух от нито един народен представител по време на дебата за оръжието в Украйна и за изтребителите Ф-16. Как един не се намери да коментира не просто оръжията?! Най-важното е хората – те са факторът, който води до това дали можем надеждно да се защитаваме„, каза Радев.

След изявлението на президета, стана ясно, че турският посланик Айлин Секиз Кьок е извикана на среща в Министерството на външните работи заради  трагичния инцидент.  С нея  разговаря зам.-министъра на външните работи Константин Коджабашев.  „В момента се полагат усилия за точно изясняване на това какво се е случило. Междувременно обаче заместник-министър Константин Коджабашев, зам.-министър на външните работи, е поканил за среща посланика на Република Турция в София, по време на която ние ще потърсим съдействието на турската страна по случая, ще изразим безпокойство от това, което се случва от двете страни на границата, и ако трябва ще предложим съдействие за общи действия по изясняване на случилото се„, заяви външният  министър Николай Милков .

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.