Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия единодушно избра Борислав Сарафов за директор на НСлС за следващите 5 години

Прокурорската колегия единодушно избра Борислав Сарафов за директор на НСлС за следващите 5 години

Defakto.bg

С 9 гласа „за“ и нито един против при явно гласуване, Прокурорската колегия  избра Борислав Сарафов  за директор на Националното следствие за следващите пет години.

Сарафов благодари за единодушното доверие и обеща, че ще положи усилия да го заслужи.

На 26 септември кандидатурата на Сарафов за втори мандат бе предложена от главния прокурор Иван Гешев и трима членове на Прокурорската колегия – Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев.

В гласуването днес не участва Иван Гешев, който е в Полша.

След изслушването му, прокурорите потвърдиха,  че  Сарафов притежава безспорни професионални и нравствени качества.  Той е с  над 26 години стаж в съдебната система. Целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива.

Сарафов бе единствен  претендент за поста, след като друга номинация не бе издигната. Сегашният му 5-годишният мандат изтича на 18 декември.

Заместникът на главния прокурор по разследването отчете успешен мандат, в който е успял не само да реализира концепцията си, но и да я надгради

Според Сарафов през тези пет години е било опровергано битуващото мнение, че следствието е в будна кома. Днес на него се гледало като на елитна структура, а след закриването на спецправосъдието останало и единствената структура с национална компетентност: „Следователската работа е работа, в която може да се влюбиш. Влюбен съм в своята работа“, каза в отговор на въпрос на финала на близо двучасовото си изслушване Борислав Сарафов.

По време на изслушването той отговори на въпроси на неправителствени организации и членовете на ПК.

На въпрос дали за  създаването на разследваща  антикорупционна комисия  е достатъчно разследващите инспектори да имат пет години юридически стаж, за да се приеме, че имат високи професионалин качества за разследване на корупционни престъпления, Сарафов отговори:

Следователят е длъжен да работи както с лица, изпълзели от генофонда, изключително малограмотни, така и с изключително инитлигенти, ерудирани  и образовани престъпници, т.нар. „бели якички“.

Не е достатъчно формалното записване на изискване за 5 г. стаж и да пуснем някой да разследва. Необходими са много качества и практика, за може един човек да създаде необходимото ниво на компетентност, да премине обучения, дори да се опознае с хората, с които би работил. В НСлС има хора с по над 30 години стаж и въпреки това им се налага да се допитват, за да вземат компетентно решение по едно дело.

Проектът за съдаването на такива закони, считам като политическа заигравка, желание на една или друга политическа сила да създаде нещо, което й е удобно „със свои хора“, за да бъде подсигурена и да създаде  нова  бухалка, какот се изразяват политиците..  За едно добро и качествено правораздване са необходими и повече години стаж, и утвърдени авторитет, и години опозонаване на механизмите и начините на разследване“..

Той съобщи, че в НСлС към момента има 22 дела, дошли от  европейската прокуратура , отделно и девет дела, разследвани преди това от специализираните съдебни органи.

В отговор на въпрос не  ли време следователите да разследат престъпления, записани в закона, а  не по реда на възлагането от прокуратурата, Сарафав заяви: Ако след четири години има нов главен прокурор, който няма такова доверие на НСлС, тази структура ще стане изцяло излишна, защото няма да е оправдано да работим по 20 дела годишно. Именно този въпрос би трябвало да бъде част от разговорите за съдебна реформа.

Трябва да убедим народните представители, че са необходими промени, които разширяват компетентността на следователите, за да работят ефективно, а не само текстове за персоналани промени на длъжности лица от системата. Той се върна на въпроса за антикорупционната комисия с думите: Това e полтиканстванe, вероятно с цел да се заобиколи прокуратурата. Но както казва уважаваната от мен г-жа   Татяна Дончева, прокуратурата е незаобиколим фактор, колко и каквито орани да бъдат създадeни. Конституцията е ясна и категорична – наказателните обвинения се повдигат и поддържат само от прокуратурата. 

( В нито един от двата внесени антикорупционни закони, не е предвидено заобикаляне на държавното обвинение.  В проекта „Зраков“ обаче е записан съдебен контрол на отказите на  прокуратурата да образува производства по предоставени разследвания на  антикорпуционната комисия бел.ред).

Сарафов e за въвеждане на провокацията към подкуп като средство за разкриване на престъпление.  Той посочи за пример други страни, в които този метод за разкриване на корумпирани длъжностни лица е регламентиран, докато у нас – подчерта Сарафов, провокацията към подкуп е смятана от закона за престъпление.

Той се обяви и за  увеличавана на щата  на отделите по криминалистика, като се привлекат експерти по кибер престъпления, злоупотреби с финансови средства, лекари специалисти по съдебна медицина – така новият стар директор смята да се реши проблемът с недостига на специалисти, които да извършват експертизите по делата, разпоредени от разследващите органи.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.