Последни новини
Home / Законът / ВСС организира серия от събития по проект за повишаване на професионализма в съдебната система

ВСС организира серия от събития по проект за повишаване на професионализма в съдебната система

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет организира в периода 17 – 19 ноември 2022 г. поредица от събития за представяне на дейностите по проект „Повишаване на професионализма в съдебната система“, реализиран с безвъзмездната финансова помощ по Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г., съобщават оттам.

На 17 ноември 2022 г. ще се проведе Кръгла маса на тема „Представяне на първоначален вариант на Анализ „Мерки за осигуряване на по-доброто функциониране на българската съдебна система във връзка с процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите“. На нея ще бъдат презентирани и обсъдени изготвеният първоначален вариант на Анализ на процедурите за назначаване, подбор и кариерно развитие на магистратите и предложения за усъвършенстване на законодателството и/или организационни изменения. Предложенията за нормативни изменения са изготвени от работната група по Дейност 1 „Мерки за осигуряване на по-добро функциониране на българската съдебна система във връзка с процедурите за назначаване, подбор и  кариерно развитие на магистратите“ на проекта. В нея са включени десет български магистрати, представители на Министерството на правосъдието, чуждестранни експерти по проекта, членове на ВСС и служители на администрацията на ВСС.

На 18 ноември 2022 г. ще се проведе Кръгла маса на тема „Представяне на първоначален вариант на Анализ „Възможностите за възстановително правосъдие в България в рамките на действащото законодателство – възстановителни подходи в наказателното правосъдие и при изпълнение на наказанието. Предложения за законодателни промени“. Той е изготвен от работната група в рамките на Дейност 3 „Подобряване на прилагането на механизмите на възстановителното правосъдие“ по проекта.

На следващия ден – 19 ноември 2022 г., ще се състои Работна среща на тема „Представяне на първоначален вариант на Анализ „Дейността на съдебните преводачи в Република България“ и определяне на параметрите на Единния регистър на съдебните преводачи в България“. Анализът е направен също в изпълнение на Дейност 3 по проекта. Целта на форума е да се очертаят необходимите елементи на регистъра, които ще бъдат предоставени на външен изпълнител за разработване на подробна техническа спецификация за неговото създаване, по която предстои обявяване на обществена поръчка.

Участие ще вземат трима експерти от Норвегия с богат опит като международни правни експерти: г-н Даг Братхол – съдия от Апелативен съд – Фростейтинг, г-жа Елизабет Бауман – съдия от Апелативен съд – Боргартинг, и г-н Бьорн Ларсен – прокурор. В събитията ще участват членовете на работната група по съответната дейност на проекта, представители на органите на съдебната власт, на МП, на професионални организации, както и юристи, граждани, журналисти и други.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: Адвокатурата е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията.

Българската адвокатура е притеснена от политическите намерения за промени в Конституцията. Това заяви за БНР …

ВАС окончателно: Партия „Единение“ на бившия зам. земеделски министър Иван Христанов няма да участва в местните избори

  Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата на Политическа партия (ПП) „Единение“, чиито …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.