Последни новини
Home / Законът / Зам.министър Павлова дава старт за изграждане на нов арест и модернизация на затворническото общежитие в Самораново

Зам.министър Павлова дава старт за изграждане на нов арест и модернизация на затворническото общежитие в Самораново

Defakto.bg

 

 

Отец Георги Паликарски отслужи тържествена литургия за новия арест и модернизацията на затворническото общежитие. Снимка: Пресцентър на МП.

„Днешното събитие е показателно за последователната политика на Министерството на правосъдието за подобряване и обновяване на условията в местата за лишаване от свобода и привеждането им в съответствие с международните стандарти.“ Това заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова при откриване на строително-ремонтните работи за изграждането на нов арест и модернизиране на Затворническото общежитие (ЗО) в с. Самораново, съобщи Министерството на правосъдието.

„Ключов партньор на министерството за постигането на тази цел е Норвежката страна, която чрез Норвежкия финансов механизъм финансира едни от най-важните проекти, като този“, допълни Павлова.

Проектът предвижда цялостно изграждане на модерен арест в една от съществуващите стари сгради на територията на ЗО с капацитет до 40 души с постановена мярка „задържане под стража“. До края на април 2024 г. трябва да е приключило и  реновирането на затворническото общежитие от открит тип „Самораново” към затвора Бобов дол, където ще бъде обособено и преходно отделение (half way house ) за лицата, на които им предстои освобождаване, с оглед адаптацията им в обществото.

„Целта е да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените в унисон с изискванията на европейските норми и стандарти“, обясни Павлова.

По думите на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Ивайло Йорданов в общежитието, което е с капацитет до 140 ще бъдат обновени санитарни възли в обособените спални помещения, общи етажни бани, кухненски и спомагателни помещения, перално отделение, котелно помещение и административни помещения за надзорния и административния състав. На събитието присъства и началникът на затвора Бобов дол Крум Петров.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.