Последни новини
Home / Законът / Зарков: Конституционната комисия има ясен предмет – за ролята, правомощията и статута на главния прокурор

Зарков: Конституционната комисия има ясен предмет – за ролята, правомощията и статута на главния прокурор

Defakto.bg

Комисията по конституционни въпроси заедно с министъра на правосъдието Крум Зарков обсъди становището на Венецианската комисия за промени в НПК и Закона за съдебната власт.

На съмненията в продуктивността на констиутициинната комисия, липсата на ясен предмет и опасностите от превръщането й  в „едно поле на говорене“,  изразени от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, отговори министърът, когато получи думата.

Аз мисля, че конституционна комисия и комисия за промяна  в Конституцията не е едно и също, каза Зарков и допълни, че   сегашнта комисия може да бъде много полезна, ако депутатите искат. Има индикации кой е истинският въпрос,  който стои отдавна –  това е  глава шеста на конституцията, а именно, въпросите за правосъдната реформа, заяви Зарков.

По повод изпратените за становище законопроекти за промени в ЗСВ и НПК във Венецианската комися,  напомни,  че самата комисия поставя въпроса за статута, ролята  и правомощия  на главния  прокурор. „Това е неизбежният въпрос, а той не се решава,  защото нарочно или без да искат депутатите непрекъснато говорят за различни неща“, каза министърът.

Подчерта, че по повод предвидения  механизъм за преследване на главния прокурор, ако е необходимо,  без да го отрича, комисията за демокрация през право отбелязва, че  въпросът за контрола на главния „отива далеч отвъд негово наказателно преследване„.  В  становището си  тя  разглежда  липсата на отчетност и контрол на главния  прокурор „в по широк контекст заради  дефинираните правомощия на прокуратурата извън наказателната сфера„.

И са дадени писти, писти, по които ние сме готови да работим„, отбеляза Крум Зарков. Той се спря на още един известен  конституционен проблем:

Не можем да си затваряме очите, че в момента един от най-сериозните конституционни въпроси пред България е този с неизпълнението на конституционните задължения на НС да излъчи представители в конституционни органи – КС, ВСС, Инспектората към ВСС. Напълно се присъединявам към апела на съдия Павлина Панова, председател на Конституционния съд Народното събрание да изпълни задълженията си, вменени му с основния закон„.

“Очевидно трябва да се мисли и за дисциплинарна отговорност на главния прокурор, когато тя не е съдебна”, каза Атанас Славов. А Надежда Йорданова  подчерта, че “отговорността на главния прокурор е въпрос на държавността у нас”.

След две седмици парламентарно представените партии ще представят в писмен вид идеите и проектите си за промени в конституцията. Това реши на първото си заседание Комисията по конституционни въпроси.

“Комисията трябва да работи при равнопоставеност и паритет, като се зачитат силата на аргументите, а не аргументите на силата, като се привличат всички заинтересовани страни, за да се стигне до припокриващ се консенсус и воля за иницииране на конкретни конституционни промени”, заяви Атанас Славов, нейният председател.

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.