Последни новини
Home / Законът / Даниела Машева на Третия Балкански форум на гл. прокурори: Ефективната прокуратура е пазител на обществения интерес чрез еднакво прилагане на законите

Даниела Машева на Третия Балкански форум на гл. прокурори: Ефективната прокуратура е пазител на обществения интерес чрез еднакво прилагане на законите

Defakto.bg

 

 

Ефективната прокуратура е пазителят на обществения интерес и международните ценности, които сме приели за свое верую, чрез правилното и еднакво прилагане на закона“. Това заяви Даниела Машева, заместник на главния прокурор на Република България, по време на Третия работен форум на главните прокурори на Балканските държави, който се провежда на 9 и 10 ноември в гр. Букурещ, Румъния.

„Успехът в борбата с трансграничната организирана престъпност е възможен само при създаване на механизми за сътрудничество между прокурорите, директен контакт и координирани действия“, отбеляза Машева.

От българска страна на форума присъства и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, която подчерта, че взаимодействието и диалогът между прокуратурите от Балканския полуостров е гарант за сигурността в региона, за преодоляване на трудностите пред разследващите органи, създадени от геополитическата обстановка, както и за по-ефективно развитие на уменията и практиката на магистратите в отделните държави.

Снимки: Пресцентър на ПРБ

Третият Балкански форум на главните прокурори тази година се проведе под патронажа на Прокуратурата към Върховния касационен съд на Румъния. Участници в събитието бяха още представители на прокуратурите в Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Сърбия, Словения, Турция.

Приветствия към участниците във форума отправиха генералният прокурор на Румъния Габриела Скутеа, председателят на Върховния касационен съд Корина-Алина Корбу, министърът на правосъдието Каталин Предою, председателят на Конституционния съд на Румъния Мариан Еначе.

Инициативата за създаването на Работния форум на главните прокурори на Балканските държави е на ръководствата на прокуратурите на Република България и Република Турция. Първата среща се проведе през м. октомври 2019 г. в гр. Измир, Турция, а Вторият Балкански форум се проведе през м. юни 2021 г. в гр. София. Форумът има за цел да затвърди доброто сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност като трафика на наркотични вещества, оръжия и нелегалната миграция.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.