Последни новини
Home / Законът / Емил Дечев: Няма полза от завишаване на наказанията, ако извършителите на престъпления не биват залавяни и наказвани

Емил Дечев: Няма полза от завишаване на наказанията, ако извършителите на престъпления не биват залавяни и наказвани

Defakto.bg
Зам. министър Емил Дечев

Най-лесно е да се завишават наказания, но каква ще е ползата от това,   ако няма заловени извършители, които да получат влезли в сила осъдителни присъди„. Така зам. министър на правосъдието Емил Дечев  коментира пред телевизия “ ON AIR“ предложенията на Корнелия Нинова за драстично завишаване на санкциите в НК  за т.нap. ĸaнaлджийcтвo. Повод за предложението бе убийството на граничния полицай  Петър Бъчваров.

Обикновено в такива случаи най-лесното е да се каже, че се предлага  увеличаване на размера на наказанието. За съжаление, не мисля, че това е най-ефективното действие. В един момент ще имаме само тежки наказания за всички видове престъпления, за да се покаже на обществото, че политиците са загрижени за проблемите.   Но по-важно е  да залавяме достатъчно бързо извършителите на престъпления и те сравнително бързо да бъдат разследвани,  предавани на съд и осъждани с доказана вина, заяви зам.министърът.

 Oт лeвицaтa предлагат лишaвaнe oт cвoбoдa  oт 5 дo 10  гoдини зa т.нap. ĸaнaлджии, глoбa дo 50 000 лв и изцялo oтнeмaнe нa имyщecтвoтo.  Изцялo oтнeмaнe нa имyщecтвo ce пpeдлaгa и зa длъжнocтни лицa, ĸoитo ги пoдпoмaгaт, ĸaĸтo и зaтвop дo 20 гoдини и глoбa дo 100 000 лeвa.

Според Емил Дечев има стряскащи статистики,  които показват, че  трафикът на хора е толкова доходоносен, колкото разпространението на наркотици.

Не знам дали е така, не съм специалист, но за да продължават толкова много години и двата бизнеса – не е достатъчно хората да са добре организирани, а е необходимо да имат и помощ от държавните институции.   Няма как на много ниско ниво, обикновен граничен полицай да бъде съучастник на трафик.Повечето минават транзитно и не искат да остават у нас, те са добре осведомени къде могат да живеят по-богато. Те знаят, че България не е такова място“.

Зам.министърът посочи, че тъй като няма мнозинство в парламента, не може лесно и бързо да се приемат закони. Принудени сме да чакаме 7 партии да се разберат. Ако избирателите са наясно какво искат – те ще продуцират и ще проектират достатъчно голяма и силна партия, или две партии, които мислят по един и същи начин, за да направят едно мнозинство, което да излъчи правителство“, отбеляза  Дечев.

Той напомни, че парламентът спешно трябва да излъчи двама конституционни съдии. И още:  Спешно се нуждаем и от избор на 11 члена във  ВСС от парламентарната квота, от 2 години нямаме избран главен инспектор и инспекторат към ВСС.  Имаме спешна нужда да изпълним 70 осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с които България е била осъдена за нарушения на различни права на човека„, напомни зам.министърът.

По повод различните коментари за осъдителната присъда по делото „Младост“ и отвеждането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в Сливенския затовор, Дечев каза:  „Съдебните решения могат да се коментират, особено когато засягат голям кръг от граждани. Ние сме в демократично общество и е нормално българските граждани да имат отношение към съдебните актове“Добави, че от години съдебната система е в криза, а негативна медийна  кампания се насочва ту срещу прокуратурата, ту срещу съда.  „Има обаче очевидни проблеми и в двете институции“, обобщи  Емил Дечев.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.