Последни новини
Home / Законът / Нов протест в подкрепа на Иванчева и Петрова, инициира подписка до президентството за помилването им

Нов протест в подкрепа на Иванчева и Петрова, инициира подписка до президентството за помилването им

Defakto.bg

Пред Съдебната палата отново се събраха хора в подкрепа  на бившия  кмет на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Това е вторият за тази седмица протест по повод  окончателното решение на Върховния касационен съд за осъждането на  бившия  кмет  на община  „Младост“ Десислава Иванчева на 6 г.,заместничка й Биляна Петрова – на 5 г.а Дюлгеров на 4 г. и отвеждането им в Сливенския затвор.

Властта запуши  устата на Иванчева по време на 5-часовия  показен арест в центъра на столицата  през април 2018 г.

Гражданите, дошли  на протеста са убедени, че двете жени са невинни. Те са  категорични, че двете се  противопоставиха на бизнес интереси в квартала, а строежите в „Младост“ са започнаха веднага след показния им арест в центъра на столицата, казват хората.

Организаторите инициираха подписка в подкрепа на двете жени, чрез която да бъде сезирана президентската институция за помилване на  Петрова и Иванчева.

От понеделник до сряда между 16:00 и 19:00 ще се събират подписи пред Съдебната палата, както и на други места в столицата. Има и подписка в интернет. 

Хората, които дошли на протеста скандираха и срещу главния прокурор Иван Гешев. По-рано стана ясно, че Николай Хаджигенов, адвокатът на Десислава Иванчева,  е подал молба до президента за помилването ѝ.

Комисията по помилване към президентската институция ще разгледа документите по казуса с бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева, съобщи пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ние през другата седмица се надяваме да получим всички необходими документи, така както го изисква законът и правилата, по които работи нашата Комисия по помилване. От там нататък следват дискусии. В тази комисия има много сериозни юристи. Ще разгледаме нейния случай така, както всички останали, и ще вземем решение„, каза Йотова.

Иванчева и Петрова бяха отведени в Сливенския затвор, а след това  Върховният касационен съд оповести решението за осъждането им.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.