Последни новини
Home / Законът / Съдът пак прекрати делото срещу депутат от ДПС, обвинен за смърт на пътя , връща обвинителния акт на „поправителен“

Съдът пак прекрати делото срещу депутат от ДПС, обвинен за смърт на пътя , връща обвинителния акт на „поправителен“

Defakto.bg

Окръжният съд в Габрово отново прекрати  делото срещу депутата Юсеин Вейселов от ДПС,  обвинен за  причинена смърт по непредпазливост при катастрофа.  На 4 ноември за Окръжният съд Габрово  върна на прокуратурата обвинителния акт срещу депутата от ДПС Юсеин Вейселов заради съществени нарушения на процесуалните правила.

Наказателното производство в Габровския окръжен съд е за престъпление, извършено на 22 октомври 2019 година, когато при управление на лек автомобил обвиняемият Весейлов  от севлиевското село Петко Славейков нарушил правилата за движение и така – причинил смъртта на насрещно движещ се велосипедист.

На разпоредително заседание по даване на ход на наказателното дело,  Окръжният съд Габрово  „след  становища на страните и анализ на внесения обвинителен акт“,   намира, че „обвинението не е формулирано пълно и ясно от фактическа и юридическа страна и това е довело до ограничаване на правата на подсъдимия“. По тази причина прекратява делото и  връща на  прокуратура  обвинителния акт.

Определението за прекратяване на съдебното производство подлежи на обжалване пред Апелативен съд – В. Търново, съобщава съдът.

Поради процесуални нарушения на обвинението,  съдът вече е връщал същото дело на прокуратурата, но и след „поправката“,  се налага още един поправителен.

Прекратяването на делото  няма нищо общо  с имунитета на Вейселов, уточниха от съда.  Вероятно е,  докато за пореден отстранява нарушения в обвинителиня акт,  ПРБ  да поиска депутатската защитата на Вейселов. И това няма да се случа за първи път.

На 13 декември 2021 г. Габровският окръжен съд спря същото съдебно производсто заради избора на Вейселов за народен представител. Тогава  гл. прокурор Гешев поиска свалянето му, за да продължи разследването, а  през февруари т.г.  депутатът  сдаде сам защитата си.

Междувременно след вота на недоверие, подадената оставка от кабинета „Петков“ и последвалите предсрочни изобори, от  2 октомври ДПС – депутатът Вейселов като водач на листа, отново е народен представител с имунитет.

Ако прокуратурата реално иска да доведе докрай обвинението си, внесено още през 2019 г. в съда,  отново  трябва да задвижи процедурата по снемане на имунитет, а  своевременно да отстрани и процесуалните нарушения в обвинителния  акт,  за да влезе делото за разглеждане по съществото – кончината на пътя.

На 8 ноември т.г.  Иван Гешев поиска имунитета и на депутата Димитър Аврамов от ДПС.  Той е  привлечен към наказателна отговорност за престъпление от общ характер – търговия  с влияние.

И неговият имунинет вече неколкократно беше свалян по обвинение за престъпление от 2012 г.  Аврамов е paзcлeдвaн и пo cигнaл нa зъpнoпpoизвoдитeля Cвeтocлaв Илчoвcĸи  зa peĸeт и ĸopyпция ,  cигнaл, ĸoйтo  той пoдaдe  в  Coфийcĸaтa гpaдcĸa пpoĸypaтypa.

За да продължи едно разследване в подобни случаи,  НС трябва да даде разрешение, като свали поискания имунитет или  депутатът писмено да даде съгласие за разследването си.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.