Последни новини
Home / Законът / Задържаха петима за участие в международна група за киберпрестъпления и финансови измами на граждани

Задържаха петима за участие в международна група за киберпрестъпления и финансови измами на граждани

Defakto.bg

При изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Германия, Софийска градска прокуратура съвместно с ГДБОП  е задържала пет лица, участници в международна организирана престъпна група за измами с финансови инструменти.  Двама  са задържани  за срок до 72 часа, а трима за  срок до 24 часа,  съобщава СГП.

Операцията е направена в рамките на съвместно разследване с Баварския централен офис за преследване на киберпрестъпността и отдела на криминалната полиция в град Регенсбург. Спецполицаите са водени от Софийска градска прокуратура в координация с Евроджъст.

Дейността на групата се изразявала в изграждането на скрити кол-центрове, посредством които извършителите се свързват с  германски граждани, представят се за финансови брокери, като им предлагат да инвестират в различни видове финансови инструменти, посредством специално създадени за целта фалшиви уеб платформи.  След извършена инвестиция  от страна на пострадалите, личният им  профил на платформата бива изтрит и всичките им опити да си върнат инвестираните средства остават без резултат.

В хода на двете операции са претърсени кол център в София, в девет частни адреса и три банкови касети. Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и вещи и предмети, имащи отношение към разследването.

За да се  документира престъпна дейност на групата в периода от 11 октомври до 2 ноември т.г. са проведени две специализирани полицейски операции от служители на отдел „Киберпрестъпност“, заедно със следователи от Следствен отдел при СГП. Участвали са и  германски полицаи от отдела на криминалната полиция в град Регенсбург и прокурори от Офиса на главния прокурор в град Бамберг, Германия.

Иззети са десетки компютърни конфигурации, мобилни телефони и парични средства на стойност над 200 000 евро, както и други вещи и предмети, имащи
отношение към предмета на разследването.

За едно от лицата от групата Софийска градска прокуратура е поискала от съда да  наложи запор на  автомобили, банкови сметки и недвижими имоти, за които има доказателства, че са придобити със средства от престъпната дейност.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.