Последни новини
Home / Законът / За трети път председателят на КС Павлина Панова напомня на НС, че още не е избрало двама конституционни съдии

За трети път председателят на КС Павлина Панова напомня на НС, че още не е избрало двама конституционни съдии

Defakto.bg
Павлина Панова

Председателят на Конституционния съд Павлина Панова изпрати писмо до председателя на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов, с което напомня, че парламентът все още не е изпълнил конституционното си задължение да избере от своята квота двама съдии в Конституционния съд.

Още през август и ноември 2021 г. Конституционният съд уведоми писмено Народното събрание за предстоящото изтичане на мандатите на съдия Анастас Анастасов, който изтече на 15 ноември 2021 г., и на съдия Гроздан Илиев, който изтече на 28 февруари 2022 г.

С допълнителни писма през март и юни 2022 г. председателят на Конституционния съд обърна внимание на българския парламент, че съдът функционира в намален състав.

Това е трето писмо, в което се изразява загриженост, че вече почти една година Народното събрание неглижира задължението си и затруднява нормалното осъществяване на правомощията на Конституционния съд. В писмото председателят на Конституционният съд Павлина Панова обръща внимание, че подобно отношение на законодателната власт към нейни правомощия, възложени с Конституцията на Република България, буди безпокойство и подкопава доверието на обществото в нея, казва Панова.

Надявам се, че Народното събрание ще положи необходимите усилия и ще подходи отговорно към конституционните си задължения като стартира в разумен срок процедура за избор на двама съдии в Конституционния съд на Република България от своята квота„, се казва още в писмото.

До момента реакция от парламента няма, а КС продължава да заседава с 10 съдии вместо с 12 съдии.

Срещата на председателите на ВКС и ВАС, които поставиха въпроса пред депутатите от ГЕРБ за неизлъчените от НС 11 членове на ВСС

На 9 ноември  т.г. пpeдceдaтeлитe нa BKC и BAC, Гaлинa Зaxapoвa и  Гeopги Чoлaĸoв поставиха пред депути проблема с неизлъчените  от НС 11 членове на ВСС. Срещата беше по покана на ПГ на ГЕРБ.  Председателите на двата върховни съда обърнаха  внимaниe, чe никога досега нe e имaлo мoмeнт, в ĸoйтo BCC дa фyнĸциoниpa c изтeĸъл мaндaт зa нeoпpeдeлeнo вpeмe. Те призоваха  в cпeшeн пopядъĸ дa бъде направен  избop на  члeнoвe oт пapлaмeнтapнaтa ĸвoтa зa BCC.

ГEPБ щe иницииpa пpoцeдypa зa пoпълвaнe нa cъcтaвa нa пapлaмeнтapнaтa ĸвoтa във Bиcшия cъдeбeн cъвeт, обеща  Дecиcлaвa Aтaнacoвa oт ГEPБ.

Официална реакция от НС не последва. За нов състав на инспектората и нов Главен инспектор,  които над две години продължават да работят с изтекъл мандат, парламентът също не отваря дума.

Така се сбъдват прогнозите, че решението на КС,  което позволи на държавните  органи с изтекли мандати да продължават да работят до нови избори,  обрича на бездействие Народното събрание  и укрепва съдебната номенклатура.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.