Последни новини
Home / Законът / ВАС остави без разглеждане жалба на „Евролаб 2011“ срещу обявяването на „Капитан Андреево“ за обект на националната сигурност  

ВАС остави без разглеждане жалба на „Евролаб 2011“ срещу обявяването на „Капитан Андреево“ за обект на националната сигурност  

Defakto.bg

 

Върховният административен съд остави без разглеждане искането на „Евролаб 2011“ ЕООД за спиране действието на постановлението на Министерски съвет, с което на 13 октомври 2022 г.  ГКПП „Капитан Андреево“ беше включено в списъка на стратегическите обект от значение за националната сигурност.

Постановлението е прието на основание чл. 41, ал.1 от Правилника за прилагане на закона за Държавната агенция “Национална сигурност“. Съгласно разпоредбата, стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност, се определят от Министерския съвет в единен списък и тези обекти и дейности са част от критичната инфраструктура на страната.

Върховните съдии  приемат, че безспорно оспореният подзаконов нормативен акт е такъв, с който непосредствено се осъществява сигурността на страната, а съгласно чл.128, ал.3 от АПК, този вид административни актове не подлежат на съдебно обжалване. Следователно, жалбата на „Евролаб 2011“ ЕООД е процесуално недопустима и не подлежи на съдебно обжалване.

Процесуалната недопустимост на жалбата обуславя и процесуалната недопустимост на искането за спиране на предварителното изпълнение, поради което също следва да бъде оставено без разглеждане, съобщава съдът.

Определението по административно дело 10211 от 2022 г. може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.