Последни новини
Home / Законът / Изненадващо ВАС позволи на кмета на Варна да завърши сделката за Пловдивския панаир

Изненадващо ВАС позволи на кмета на Варна да завърши сделката за Пловдивския панаир

Defakto.bg

 

Върховният административен съд обезсили решението по административно дело № 2800 от 2021 г. на Административен съд – Варна. С него по оспорване на областния управител на област Варна са отменени решения от 10 декември 2021 г. на Общинския съвет във Варна, с които бе  оттеглено съгласието за безвъзмездно прехвърляне от Община Варна на държавата на 16 314 400 броя безналични акции от „Международен панаир-Пловдив, съобщи  ВАС. Досега отмененото  решение  беше единствената пречка за продажбата на акциите в панаира на фирмата на Гергов – „Пълдин туринвест“.

Върховните съдии   приемат, че решението на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като решенията на Общинския съвет-Варна, оспорени от областния управител на област Варна, не представляват индивидуални административни актове, тъй като не са издадени при осъществяването на управленска дейност, с прилагането на властнически правомощия,  характерни за публичноправните отношения. При отсъствието на тези белези, решенията на общинския съвет не могат да бъдат подлагани на контрол за законосъобразност по реда, по който се оспорват административните актове, приемат съдиите.

Затова не може да се приеме, че решение № 768-3/10.12.2021г., с което се оттегля съгласието за безвъзмездно прехвърляне от Община Варна на държавата на 16 314 400 броя безналични акции от „Международен панаир-Пловдив, е прието в хипотезата на възобновяване на производството по издаване на административни актове. Административният съд не е компетентен да се произнесе при положение, че преценката, която следва да се направи по отношение на решенията на Общинския съвет-Варна е свързана с  прилагането на Закона за публичното предлагане на ценни книжа и на Търговския закон„, се казва в съобщението.

Докладчикът по делото е останал на  особено мнение. Решението на ВАС е окончателно.

На практика решението на ВАС  позволява на кмета на  Варна Иван Портних (ГЕРБ) и пловдивския бизнесмен Георги Гергов да завършат сделката за Пловдивския панаир. В момента бизнесменът притежава  50.3% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД. Останалите акционери са държавата чрез Министерството на икономиката и Община Варна.

Ако сделката бъде  финализирана, Гергов  ще притежава 79.3% от акциите на панаира и еднолично ще може да взима решения, без държавата да може да ги блокира.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.