Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Засегнати финансовите интереси стоят зад този безогледен натиск над прокуратурата

Иван Гешев: Засегнати финансовите интереси стоят зад този безогледен натиск над прокуратурата

Defakto.bg
Национално съвещание с ръководителите на прокуратури. Снимка : Пресцентър на държавното обвинение

„Българската прокуратура заедно със структурите на местната власт са стабилни и си вършат работата. Но прокуратурата засегна доста сериозни политически и всякакъв вид лични и финансови интереси и това е причината за тази така безогледна политическа атака срещу нея“ – това заяви главният прокурор Иван Гешев при откриването на Национално съвещание с ръководителите на прокуратури, съобщи държавното обвинение.

Както казват, в основата на всичко са най-вече финансите. Тази атака много странно, от една страна е тя, от другата страна тези, които я правят, говорят за върховенство на закона, правова държава, спазване на правата на гражданите – или, говорейки за върховенство на закона, нарушават върховенството на закона. Това изначално означава, че зад тези тези седи и нещо друго, което е различно от интереса на хората в Република България, а седят някакви други, надявам се, не нелигитимни интереси“ – посочи Иван Гешев във видео от откриването на съвещанието, разпространено във Фейсбук профила на прокуратурата.

Съвещанието е на тема: „Противодействие на разпространението на наркотични вещества сред децата, битовата престъпност, престъпления по транспорта и активизиране на диалога с гражданите за решаване на проблемите по места от компетентност на Прокуратурата на Република България“.

Иван Гешев благодари на ръководителите на прокуратури за работата през годината. „95% осъдителни присъди означава висока ефективност. Коя държавна институция или орган в България има 95 % ефективност и само 4-5 % брак“, пита той.

Главният прокурор отбелязва, че в Апелативен район-Бургас оправдателните присъди са 1%. „Няма да питам кой има 99% ефективност и каква е причината за всичко, което се случва особено в последните няколко години за този безогледен политически натиск върху прокуратурата„, казва обвинител номер едно, цитиран от държавното обвинение.

Съдебната власт и в частност прокуратурата останаха последната преграда срещу престъпността. Имаме своя ангажимент да продължим да защитаваме правата на хората и това е целта на днешното съвещание. Ние имаме потенциала да подобрим ситуацията с противодействието на престъпността„,  казва още Иван Гешев.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.