Последни новини
Home / Законът / Йорданка Матева е новият председател на адм. съд – В. Търново, Ивайло Иванов е „новия – стар“ шеф на пернишкия

Йорданка Матева е новият председател на адм. съд – В. Търново, Ивайло Иванов е „новия – стар“ шеф на пернишкия

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Йорданка Матева за административен ръководител – председател на Административен съд – Велико Търново.  Тя е с  над 15 години юридически стаж като съдия в същия съд, като от встъпването ѝ на 25.06.2007 г. до настоящия момент е негов заместник-административен ръководител.

Кандидатурата ѝ е издигната и подкрепена от Общото събрание на съдиите в Административен съд – Велико Търново, съобщава ВСС.

Подкрепа заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Даниела Марчева – членове на ВСС, които отбелязаха високата оценка за кандидатурата на съдия Матева,  заявената от магистратите в Административен съд – Велико Търново. Посочени са дългогодишната кариера и професионалната ѝ подготовка като съдия, изградените административни умения, доказаните организаторски качества и безспорен авторитет, както и представената от нея ясна визия за развитие на съда. Изтъкнато е също активното й участие  в  работна група за изменение на Правилата за оценка на натовареността на съдиите и като преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Колегията  единодушно избра Ивайло Иванов за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Перник.

Той има над 18 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата му започва като съдия в Районен съд – Пирдоп в периода 15.11.2004 г. – 20.11.2009 г., след което е административен ръководител на Районен съд – Костинброд. От 14.04.2014 г. Ивайло Иванов е съдия в Административен съд – Перник, като на 22.02.2014 г. става заместник-председател, а от 24.03.2016 г. до 22.05.2017 г. – изпълняващ функциите „административен ръководител“, която длъжност заема и в периода 06.06.2017 г. – 25.09.2017 г. След това до 25.09.2022 г. реализира първия си мандат на административен ръководител – председател на съда, а при изтичането му е определен за изпълняващ тези функции.

И неговата кандидатура е издигната от общото събрание на съдиите в Административен съд – Перник заради  успешен  първи мандат, постигнати високи резултати и доверие  сред обществото. Подкрепа за кандидатурата му  изказват председателят на ВАС,   Цветинка Пашкунова – член на ВСС, и Боян Магдалинчев.  Съдия Иванов получава подкрепата  заради  притежаваните от негоя професионални и нравствени качества, изграден авторитет и активност като административен ръководител, както и успешния му първи мандат. Обърнато бе внимание, че кандидатурата му е издигната и подкрепена от общото събрание на съдиите, както и на дадените от тях и от съдебните служители високи оценки за неговия професионализъм и  толерантност, с които е изградил отличен микроклимат.

Съдийската колегия на ВСС  прекрати конкурсната процедура  на Радослава Маждракова,  председател на Районен съд – Казанлък, за повишаване в длъжност „съдия“ в окръжените съдилища в Русе, София, Пазарджик и Хасково, наказателна колегия, поради  нейн отказ.

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.