Последни новини
Home / Законът / Йорданка Матева е новият председател на адм. съд – В. Търново, Ивайло Иванов е „новия – стар“ шеф на пернишкия

Йорданка Матева е новият председател на адм. съд – В. Търново, Ивайло Иванов е „новия – стар“ шеф на пернишкия

Defakto.bg

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно избра Йорданка Матева за административен ръководител – председател на Административен съд – Велико Търново.  Тя е с  над 15 години юридически стаж като съдия в същия съд, като от встъпването ѝ на 25.06.2007 г. до настоящия момент е негов заместник-административен ръководител.

Кандидатурата ѝ е издигната и подкрепена от Общото събрание на съдиите в Административен съд – Велико Търново, съобщава ВСС.

Подкрепа заявиха Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева и Даниела Марчева – членове на ВСС, които отбелязаха високата оценка за кандидатурата на съдия Матева,  заявената от магистратите в Административен съд – Велико Търново. Посочени са дългогодишната кариера и професионалната ѝ подготовка като съдия, изградените административни умения, доказаните организаторски качества и безспорен авторитет, както и представената от нея ясна визия за развитие на съда. Изтъкнато е също активното й участие  в  работна група за изменение на Правилата за оценка на натовареността на съдиите и като преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Колегията  единодушно избра Ивайло Иванов за втори мандат административен ръководител – председател на Административен съд – Перник.

Той има над 18 години юридически стаж в органите на съдебната власт. Кариерата му започва като съдия в Районен съд – Пирдоп в периода 15.11.2004 г. – 20.11.2009 г., след което е административен ръководител на Районен съд – Костинброд. От 14.04.2014 г. Ивайло Иванов е съдия в Административен съд – Перник, като на 22.02.2014 г. става заместник-председател, а от 24.03.2016 г. до 22.05.2017 г. – изпълняващ функциите „административен ръководител“, която длъжност заема и в периода 06.06.2017 г. – 25.09.2017 г. След това до 25.09.2022 г. реализира първия си мандат на административен ръководител – председател на съда, а при изтичането му е определен за изпълняващ тези функции.

И неговата кандидатура е издигната от общото събрание на съдиите в Административен съд – Перник заради  успешен  първи мандат, постигнати високи резултати и доверие  сред обществото. Подкрепа за кандидатурата му  изказват председателят на ВАС,   Цветинка Пашкунова – член на ВСС, и Боян Магдалинчев.  Съдия Иванов получава подкрепата  заради  притежаваните от негоя професионални и нравствени качества, изграден авторитет и активност като административен ръководител, както и успешния му първи мандат. Обърнато бе внимание, че кандидатурата му е издигната и подкрепена от общото събрание на съдиите, както и на дадените от тях и от съдебните служители високи оценки за неговия професионализъм и  толерантност, с които е изградил отличен микроклимат.

Съдийската колегия на ВСС  прекрати конкурсната процедура  на Радослава Маждракова,  председател на Районен съд – Казанлък, за повишаване в длъжност „съдия“ в окръжените съдилища в Русе, София, Пазарджик и Хасково, наказателна колегия, поради  нейн отказ.

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.