Последни новини
Home / Законът / Внесоха 4000 подписа за помилване на Десислава Иванчева  и Биляна Петрова

Внесоха 4000 подписа за помилване на Десислава Иванчева  и Биляна Петрова

Defakto.bg
Мая Манолова

Адвокатите на Десислава Иванчева и Биляна Петрова заедно с представители на гражданските организации Изправи се.БГ и Зелен Младост внесоха искания за помилване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от президента на България.  Исканията са  придружени от близо 4000 подписа на граждани, събрани за последните 4 дни след обявяването на присъдата по делото им.

При внасянето на исканията лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова заяви: „През тези повече от две години в ареста и под домашен арест и двете бяха подложени на публично унижение за назидание на всеки, който би се осмелил да се противопостави на мафията в София. Целите на превенцията са постигнати. Оттук нататък ще се прекрачи предел, при който наказанието е изглежда като изтезание.

Сред аргументите на гражданската платформа за помилване са и личностите на Десислава и Биляна. Иванчева има малко дете, което скоро ще направи една година и има нужда от майка си, а бабата е достатъчно възрастна, така че не може да компенсира майчините грижи. Друг мотив е, че самата Десислава Иванчева има сериозно заболяване. А Биляна Петрова също има болен родител, който има нужда от грижа.

Иванчева и Петрова

Манолова допълни, че и двете вече са поели отговорност  – „унизени, оковани, при лоши условия в арестите“. Тя припомни, че като омбудсман е показвала условията в арестите, включително снимки от следствения арест в София.

Отделно от това Изправи се.БГ са се ангажирали да отстояват за смекчаване наказанието на Иванчева, която е при строг режим в сливенския затвор. От гражданската платформа вече са намерили и работодатели, които са готови да ги вземат на работа в Сливен, когато това стане възможно, съобщават от „Изправи се. БГ“

На 10 ноември прокуратурата „реализира“ в Сливенския  затвор осъдителната присъда на ВКС, според която Иванчева трябва да остане там за  6 години, а Петрова – 5.   Според съда поведението на Иванчева е било „злонамерено и користно“ за поискания и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.