Последни новини
Home / Законът / Заради войната по пътищата, Гешев готов на саможертва: Като не искат да се виждат с мен, отивам при депутатите сам

Заради войната по пътищата, Гешев готов на саможертва: Като не искат да се виждат с мен, отивам при депутатите сам

Defakto.bg

Най-добре проблемите на гражданите познава местната власт и за да има ефективност в борбата с престъпността, трябва да има по-активен диалог с тях. Масовата продажба и употреба на дрога, катастрофите по улиците, организираната престъпност, която се връща, лично мен ме притеснява. И би трябвало да притеснява всеки“.  Това казва главният прокурор Иван Гешев на среща  с представители на местната власт и граждани от Велико Търново и региона, съобщи държавното обвинение.

Тя се е провела по  покана на кмета на града Даниел Панов, а участие  са взели още  – Сийка Милева, говорител на главния прокурор, Таня Недкова, апелативен прокурор на Велико Търново, окръжният и районният прокурор – Христо Христов и Тихомир Шабов и Димитър Машов, директор на ОД МВР – Велико Търново.

Ние разбираме и се стараем да разберем проблемите на гражданите и където можем да ги решим. Ние не сме държавата, но сме част от държавата и разполагаме с определени правомощия по Конституция и можем да направим много“, заявява  Иван Гешев.  Уверява, че е прокуратурата ще направи всичко възможно, въпреки усещането за разпад на държавността, за да има справедливост.

Той  изтъква още, че заради загинали деца във вторник по едно и също време в три населени места в страната –  Шумен, с. Братаница и с. Бузовград, хората протестират, но това изглежда не е достатъчно, за да се ангажира вниманието на законодателната власт, казва той.

Някой трябва да чуе хората! Безобразие е най-малкото, което може да се каже за войната по пътищата.  Нарушавало се правото на собственост, ако отнемеш автомобил на пиян или дрогиран шофьор. А правото на живот? Кое е по-важно – правото на собственост или правото на живот?, поставя Гешев екзистенциален въпрос пред гражданството.  Уверява,  че е  повдигнал темата  на срещи с четири от парламентарните групи в НС, но към момента реални действия не са предприети..

Нали искат съдебна реформа, дай да кажем какви са проблемите, какви са им идеите, нека гражданите чуят. Ама ги е страх, защото нямат аргументи. И всичко е, надявам се, не по някакви лични, корпоративни, партийни и всякакви други интереси, които не съвпадат с интересите на българските граждани“.

По повод  отказа на част от парламентарните групи да се срещнат с ръководството на прокуратурата, главният прокурор показва готовност за саможерта:  „Вече си мисля, че ги е страх, защото нямат конкретни аргументи, никакви аргументи. След като се притесняват да ме поканят в парламента, ще отида сам при  цялата парламентарна група, която не иска да се види с мене.  Аз не се притеснявам, те защо се притесняват.“

Отново поставя въпроса за  правомощията на прокуратурата по контрол на законосъобразността на актовете на общинските съвети, както и за последиците от закриването на органите на специализираното правосъдие.

От закриването на Специализираната прокуратура и съд пострада държавата. Това бе показен разстрел на едни работещи институции. Не казвам, че нямаха проблеми, всяка институция, където са концентрирани най-големите интереси за борба с организираната престъпност и корупцията, е нормално да има и проблеми. Но специализираното правосъдие бе най-работещото“, подчертава Гешев. Дава пример – от началото на годината в страната са разкрити едва 2-3 групи, занимаващи се с разпространение на наркотици, докато по време на спецпрокуратурата, разкриваемостта е била по 3-4 групи на месец, а понякога и повече,  обобщава главният прокурор,  без  да сочи конкретика.

Гл. прокурор призовава  местната общност да подкрепи  активността на прокуратурата, за да се постигне повече сигурност.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.