Последни новини
Home / Законът / Правна комисия: нова тройна коалиция – ГЕРБ, ДПС и БСП заличиха район „Чужбина“, триумф на хартиената бюлетина (допълнена)

Правна комисия: нова тройна коалиция – ГЕРБ, ДПС и БСП заличиха район „Чужбина“, триумф на хартиената бюлетина (допълнена)

Defakto.bg

С приети на второ четене промени в Изборния кодекс мнозинството в правната парламентарна комисия дефакто елиминира възможността за изборен район „Чужбина“, увеличи броя на необходимите заявления за откриване на секции зад граница от 40 на 100, както и броя на членовете на Централната избирателна комисия на 25.

Покрай  връщането на  хартиена бюлетина  новото мнозинство в правната комисия,  което ни обеща нов маниер на законотворчество,  започна да променя  изборното законодателство извън първоначалните заявки  с внесени предложения  в последния  възможен момент, без становища.

По предложение на ГЕРБ коалиция „хартиена бюлетина“ на практика заличи изборен район „Чужбина“ още преди да бъде въведен. Той беше създаден от 46-ото Народно събрание с гласовете на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се. БГ!Ние идваме!“. В съществуващия вариант на Изборния кодекс бе предвидено въвеждането му да се случи след излизането на резултатите от последното национално преброяване, което бе оповестено на 3 октомври т.г.  С това решение партията на Борисов лиши българите зад граница от възможността да изпращат свои представители в Народното събрание.

Отново по предложение на ГЕРБ бе прието нови изборни секции да бъдат откривани след подаването на 100 заявления, а не 40, както беше до този момент.  Това няма да се отрази драстично на изборния процес зад граница, тъй като в изборното законодателство заложен текст, според който секции в чужбина се отварят автоматично, ако през последните 5 години в тях с гласували повече от 100 души.

В мотивите за поправка е записано уникалното съображение,  че в  чужбина  ще се откриват  толкова  секции, извън  дипломатическите и консулските представителства, за колкото  държавата може да  осигури изпращане на  държавни служители, които да  наблюдваат протичането на изборния процес във всяка отделна секция.  Така избирателното право на българите зад граница ще бъде гарантирано от условието-  „ако може“.

„Това е един малък елемент от възстановяването на държавата в изборния процес“,обяви  шефът на правната комисия Радомир Чолаков.

Надежда Йорданова възрази и на двете предложения, като се аргументира, че заличаването на район „Чужбина“ е принципен въпрос и няма нищо общо с проведения дебат на първо четене.  Тя посочи, че и двете предложения не са били обсъждани на първо четене и обвини ГЕРБ, ДПС и БСП, че се опитват през задната врата да променят фундаментални въпроси. Както сте тръгнали може да промените без мотиви и пропорционалната  система с мажоритарна, добави тя.

Мирослав Иванов от ПП също изрази възмущение от маниера  между първо и второ  четене да се променя философията на закона и то без вносителите да защитят  предложението си.  Безпардонно обаче  „модерното“ мнозинство подхвана изборното законодателство извън първоначалната заявка за връщане на  хартиените бюлетини.  Всъщност това е отиграна  схема още от времето,  когато ГЕРБ  управляваше,  напомнят некоректния  маниер наблюдетели на законотворческия  процес. Припомниха знаменитите законотворечески техники, с които през преходните и заключителните разпоредби на закона за извънредното положение  промениха  Закона за хазарта. И още осем  закона.

„ГЕРБ, ДПС и БСП са готови на всичко, за да премахнат напълно машинното гласуване, обществения съвет към ЦИК и МИР чужбина, на тъмно, без обществено обсъждане с множество недопустими предложения между двете гласувания и газещи всички процедурни норми“, коментира  бившият шеф на правната комисия Милен Матеев от ПП.

Междувременно по предложение на ГЕРБ правната комисия заличи Общественият съвет към Централната избирателна комисия, въпреки протестите на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Български възход“, както и на  представителите на самия съвет.

По предложение на  „Възраждане“ и БСП съставът на ЦИК се увеличи от 15 на 25 души.  Аргументът на  „Възраждане“ бе, че по този начин ще се разпределят по-добре пропорциите в комисията, според  тежестта на партиите в Народното събрание. Само „Демократична България“ не подкрепи предложението с тезата, че  ЦИК трябва да се деполитизира, а не обратното.  45-ото  Народно събрание намали съставът на ЦИК от  20 на 15 души.

След над 15 ч.  заседание  т.нар. коалиция на „хартиената бюлетина“ – ГЕРБ, ДПС и БСП  с 12 гласа „за“ срещу 11 „против “ на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Възраждане“ и „Български възход“,  хартиената бюлетина  по предложение на БСП се завърна.

Гласуването ще се провежда смесено –   и с хартия, и с машина, но машинното гласуване  не бе допуснато наравно с хартиеното в  секциите с под 300 човека, които са масови по селата и малките градове.

Πo пpeдлoжeниe нa ГEPБ  вмecтo ĸoнтpoлнитe paзпиcĸи, cлeд глacyвaнe мaшинитe щe пycĸaт „бюлeтини oт мaшиннo глacyвaнe“, нa ĸoитo щe бъдe oтпeчaтaн вoтът нa избиpaтeля. Te щe ce пeчaтaт нa cпeциaлнa xapтия cъc зaщитни знaци, oт ceĸциoннaтa избиpaтeлнa ĸoмиcия щe ги пoдпeчaтвaт cлeд глacyвaнeтo, избиpaтeлитe щe ги пocтaвят в cпeциaлнa ĸyтия, a cлeд ĸpaя нa избopния дeн ĸoмиcиятa щe ги пpeбpoявa.  Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините.

Oт ΠΠ и ДБ oбявиxa, чe тaĸa нaпълнo ce oбeзличaвa мaшиннoтo глacyвaнe, a ycтpoйcтвaтa ce пpeвpъщaт в oбиĸнoвeни пpинтepи.

Сред приетите предложения е и създаването на звено за управление на машинното гласуване към ЦИК.  То беше гласувано още на първо четене по предложение на „Демократична България“, но ГЕРБ внесоха корекция преди второто, в която бяха заличени думите „електронно гласуване“.

Предложението на „Продължаваме промяната“ за отделни секции, в които да се гласува или на машина или с хартия бе отхвърлено.

Отхвърлено беше и предложението на ДПС за пълна отмяна на гласуването със сегашните машини.

Може да се каже, че поправките за връщане на „хартиената коалиция“ превърнаха машинното гласуване в имитация на себе си.  Доволно шефът на правната комисия Радослав Чолаков обяви, че вече  би гласувал с машина.

„Гласи се мащабна подмяна на вота“, отговориха коментари на  граждани в социалните мрежи.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.