Последни новини
Home / Законът / Емил Дечев: България е последователна в усилията да противодейства на подкупа на чужди длъжностни лица

Емил Дечев: България е последователна в усилията да противодейства на подкупа на чужди длъжностни лица

Defakto.bg

 

 

Съдия Емил Дечев

„България е последователна в законодателните си усилия за противодействие на подкупа на чужди длъжностни лица“, заяви заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев при откриването на международна конференция на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за борба с подкупването на чуждестранни длъжностни лица при международни бизнес сделки.

Приветствие към участниците във форума отправи заместник-генералния секретар на ОИСР Йошики Такеучи и заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

„Борбата с корупцията е приоритет на няколко правителство на България, включително и на служебното правителство в момента. Страната ни е член на международната работна група за борба срещу подкупването в международни търговски сделки от момента на присъединяването си към ОИСР“,  допълни Дечев.

Той информира участниците в Конференцията, че в момента под негово ръководство експерти в Министерството на правосъдието работят по изменение на Наказателния кодекс (НК) и Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) относно подкупа на чужди длъжностни лица в международни сделки и отговорността, която те следва да носят – наказателна, ако са физически лица или административна, ако дейността е свързана и с юридическо лице.

По думите на заместник-министъра за българските власти докладите и препоръките на Работната група за борба с подкупа в международните търговски сделки на ОИСР винаги са представлявали ценни насоки и отправна точка за реформи в областта на противодействието на корупцията и в частност на подкупа на чужди длъжностни лица.

Дечев припомни, че през последните 10 години България прие редица важни мерки за привеждане на националното законодателство в областта на подкупването на чужди длъжностни лица в съответствие със стандартите на Конвенцията на ОИСР. По инициатива на Министерството на правосъдието беше изменен НК, така че да обхване изрично случаите на активен подкуп и търговия с влияние, когато облагата е предназначена за трето лице. Съществени промени бяха въведени и с измененията в ЗАНН относно отговорността на юридическите лица за престъпления. България измени и Закона за корпоративното подоходно облагане, за да забрани изрично приспадането на данъци за подкупи и разходи за подкупи. Бе приет и нов Закон за счетоводството, с който забраната за водене на фалшиво счетоводство беше приведена в съответствие с изискванията на чл. 8 от Конвенцията на ОИСР.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Правната комисия одобри на първо четене законопроекта за личния фалит

Правната комисия одобри на първо четене Закона за несъстоятелност на физическите лица, добил популярност като …

Декларацията на „Продължаваме Промяната“ към служебния кабинет да внесе незабавно бюджет за 2023 г., не мина

С 86 гласа „за“, 127 „против“ и един „въздържал се“ парламентът отхвърли предложената декларация от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.