Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът към ВСС е проверил 4132 имуществени декларации, в 301 от тях се отстраняват несъответствия

Инспекторатът към ВСС е проверил 4132 имуществени декларации, в 301 от тях се отстраняват несъответствия

Defakto.bg

 

 Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е проверил 4132 ежегодни декларации за имущество и интереси за 2021 г., подадени от съдии, прокурори и следователи.

Предмет на проверка е съответствието на декларираните обстоятелства за имуществото на съдиите, прокурорите и следователите, на техните съпрузи или лицата, с които се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, както и на ненавършилите им пълнолетие деца.

В хода на проверките се извърши съпоставка между декларираните факти и получената информация от съответните публични регистри, в които декларираните обстоятелства подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване.

Фактически е проверено имуществото на 9962 лица, включително наличностите по банковите им сметки към 31 декември 2021 г., посочва институцията.

В 3831 от проверените декларации е установено съответствие между декларираните факти и получената информация.

В 301 декларации е установено несъответствие между декларираните факти и получената информация, за което деклараторите са уведомени писмено, като на основание чл. 175ж, ал. 2 ЗСВ им е даден 14-дневен срок за отстраняване на непълнотите и грешките в декларираните обстоятелства. Към настоящия момент са подадени 222 коригиращи декларации, като в 191 от тях несъответствието е отстранено, а за останалите 31 – проверките не са приключили. В 79 от случаите 14-дневният срок по чл. 175ж, ал. 2 ЗСВ за подаването на коригираща декларация все още не е изтекъл.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.