Последни новини
Home / Законът / Отгласи от правната комисия: Гюров: Това беше фарс, битката за вота ще продължи и по улиците, Борисов към своите: Не бързайте с изборното законодателство

Отгласи от правната комисия: Гюров: Това беше фарс, битката за вота ще продължи и по улиците, Борисов към своите: Не бързайте с изборното законодателство

Defakto.bg

Снощното заседание на правната комисия, което практически обезсмисли машинното гласуване, възобнови напрежението в пленарана зала днес.  Още в първите минути на пленарното заседание, Андрей Гюров, председател на  ПГ на „Продължаваме промяната“  прочете  декларация на трибуната, в  която определи случилото се като фарс – в правната комисия бяха приети промени в изборното законодателство, които връщат хартиената бюлетина,  премахват район „Чужбина“ , превръщат машините в принтери и пр.

Това, което се случи тази нощ, беше един фарс. Това нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една подигравка, в която всички маски паднаха, чиято единствена цел беше една: да се подмени вотът на българските граждани. Това беше нападение срещу демокрацията. Не си правете илюзии. Вече нищо не гарантира вашия вот. Старите партии и партиите от статуквото, към които от вчера официално се завърна и Българската социалистическа партия, тази битка, тя не приключи тази нощ, нито ще приключи при гласуването тук, в зала. Тя ще продължи и по улиците, защото няма български гражданин, който да приеме тази гавра“.

Гюров бе  аплодиран, а веднага след това депутатите от „ПП“ напусна пленарната зала.  Заседанието напуснаха и депутатите на  ПГ на „Демократична България“.

Какво и да значи това, след снощното   преобръщане с хастара на Изборния кодекс, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова парламентарната група ГЕРБ-СДС „да не бърза с изборното законодателство и да търси консенсус за пълно гарантиране сигурността на машинното гласуване“.

Той поиска още да се запази ликвидирания снощи  Общественият съвет към ЦИК, да не отпада изборен район „Чужбина“ и да остане реда за 40 заявления при разкриване на секция.  После в типичен стил, промени посоката на изявлението и с извода, че   „Продължаваме промяната“ се опитват да изместят общественото внимание от последиците от тяхното управление.

Понеже изобличихме ги в огромните далавери в газа, огромни далавери в петрола, и за удара, който нанесоха и на енергетиката със закриването на централите в Маришкия басейн. Те нямат друго, освен това да говорят. Ние сме ги били по техните правила..   Днес някой от ПП каза „посягане на демокрацията“. Ми значи цяла Европа е без демокрация тогава. Намери го и Христо Иванов, и го попитай дава ли ти гаранция за машините. Ако ти дава, да ни докаже“..

Тъй като изявлението на Борисов беше дистанционно във фейсбук от централата на ГЕРБ,  той не можа да чуе възраженията, че никъде в Европа хартиеният вот не е водил до стотици хиляди  недействителни бюлетини като в България.

Депутатите от  ГЕРБ веднага дадоха да се разбере, че  са готови на отстъпки по поисканите от лидера им.

Десислава Атанасова, след като потвърди, че ще оттеглят предложенията си за закриване на Обществения съвет към ЦИК, за закриване на изборен район „Чужбина“ и че са запазване прага от 40 заявления за разкриване на секция,

Това, което се случи, далеч надхвърли връщането на хартиената бюлетина, за което беше обявена законодателната инициатива на БСП. Видяхме много сериозна ревизия на целия процес, без никакво обществено обсъждане, при много сериозни нарушения на процедурата„, коментира председателят на ПГ на  „Демократична България“ Христо Иванов.

Така и не стана ясно по чия инициатива нощес  депутатите от ГЕРБ, подкрепени от ДПС и БСП,  предложиха и  глобално преобърнаха  изборното законодателство.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.