Последни новини
Home / Законът / Заседанието на парламента тръгна трудно заради взаимните ултиматоми на партиите за изборните правила (обновена)

Заседанието на парламента тръгна трудно заради взаимните ултиматоми на партиите за изборните правила (обновена)

Defakto.bg

До влизане на Изборния кодекс в зала от ГЕРБ-СДС няма да влизат в пленарна зала. Партията  няма да се откаже  от хартиената бюлетина, но и от машинното гласуване. Това стана ясно от изявление Бойко Борисов на извънредно заседание на ПГ на партията.

От него се разбра още, че  ако  Изборния кодекс влезе в парламента, ГЕРБ-СДС ще оттегли част от среднощните поправки в изборния кодекс.  Борисов обяви също, че е  с две ръце „за“ машинно гласуване, но такива машини, каквито са в САЩ, а не „във Венецуела на Мадуро“. Призова да се съберат пари и да се купят. Заяви, че сега се мами с кодовете и флашките на машините.

Водихме дълъг разговор с парламентарната група. Чудех се много, когато на правната комисия приехме предложението на Промяната на КПКОНПИ защо излязоха от комисията. Всъщност те си търели повод да счупят последното работещо НС. Това е нашият прочит, защото „атентат срещу демокрацията“ да се нарече агажимент поет пред избирателите за смесено гласуване с машини и хартия, не може да е антентат на демокрацията“, каза още той.

Нито дума  не се чу за миналата нощ в правна комисия, на която именно по предложение на ГЕРБ , в последния възможен момент преди заседанието бяха внесени  множество промени между първо и второ  четене на изборния кодокс, отворен заради хартиените бюлетини.  Покрай тях именно по идея на ГЕРБ бе зачертан избирателен район „Чужбина“, закрит Обществения съвет към ЦИК, а машините за гласуване в обикновени принтери.    Така потайно,   без обществено и в нарушение на Закона за нормативните актове ,  ИК бе сериозно  прекроен, машинното и електронното гласуване „ликвидирани“   в  нарушение на правилата.

Междувременно  петъчното пленарното засед, ание, което бе провалено на две гласувания, събра кворум от третия път, когато депутатите  на ГЕРБ  влязоха в  зала.

Отсъстваха народните представители от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.  От „ПП“ и „ДБ“ поискаха в сряда да се създаде временна комисия, която да работи в рамките на месец, и да се занимае с промените в изборния кодекс.

Предлага се диалог, но се предлага диалог, след като законопректът, който въвежда безумие, бе докаран до точката на необратимост„, заяви  съпредседателят на ДБ Христо Иванов в отговор на искането от ГЕРБ шефовете на парламентарните групи да се съберат днес.

Ще считам отказът от възможност за последен разговор като отказ изобщо да работи българският парламент, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, носител заедно с други на скандалните поправки в ИК.

Христо Иванов  отговори задочно, че  до диалог може да се стигне,  ако законопроектът за хартиените бюлетини да бъде оттеглен.

Демократична България  са си присвоили правото да дават оценки на другите политически формации и  от позицията на шеста политическа сила да дава съвети на БСП каква партия да бъде„, коментира пред БТВ зам.председателят на НС Кристиан Вигенин  по повод  ултиматома на ДБ левицата да  оттегли  законопроекта за хартиените бюлетини.

Според чл. 82 от Правилника за организацията и  дейността на НС,  вносителят на един законопроект може да го оттегли до започване на първото гласуване, а след това – само с решение на Народното събрание.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.