Последни новини
Home / Законът / Българин, осъден в Сърбия, е върнат в България за изтърпяване на 10-годишна присъда за контрабанда на дрога

Българин, осъден в Сърбия, е върнат в България за изтърпяване на 10-годишна присъда за контрабанда на дрога

Defakto.bg

Главният прокурор на България е направил искане на основание чл. 457 от НПК пред Софийски градски съд (СГС) да се приведе в съответствие с българското  законодателство 10- годишна присъда на български гражданин, издадена от Висшия съд – Пирот,  Сърбия, в сила от 06.04.2021 г. С нея  българинът  З.Г. е осъден на 10 години „лишаване от свобода“ за незаконно пренасяне  на  хероин с общо нето тегло 28 599,98 грама, скрит в специални тайници на автомобила, с който пътувал. Целат е била проджаба на наркотика. Това се е случило на 29.01.2020 г. през  ГКПП „Градина“ близо до Димитровград, а  извършеното е престъпление по чл. 246, ал. 1 от НК на  Сърбия, съобщават от СГП.

По молба на защитата на осъдения българин,   Висшият съд – Пирот е разрешил трансфера на З.Г., а  сръбските власти са инициирали процедурата, след като  главния прокурор на  България и Министерството на правосъдието на Сърбия, са уточнили  условията  за  продължаване на изпълнение на наказанието. На 29.09.2022 г. осъденият български гражданин е бил доведен в България и отведен  в Софийския  затвор.

В изпълнение на процедурата,  влязлата в сила присъда на сръбския съд е опредлелена според българския наказателен закон като „контрабанда“ по чл. 242, ал. 2 от НК.  СГС  е определил  10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието, като  приспада времето, през което З.Г. е бил задържан и изтърпявал наказание в  Сърбия  – от 29.01.2020 г. до предаването му у нас на  29.09.2022 г.

Определението на СГС е влязло в сила на 15.11.2022 г.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев иска доказателства от Марк Рюте за незаконно преминаване на границата ни срещу 50 евро

Във връзка с изявлението на министър-председателя на Кралство Нидерландия Марк Рюте пред обществената медия NOS, …

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.