Последни новини
Home / Законът / Лаура Кьовеши ще получи трима, вместо шестима български представители в европейската прокуратура

Лаура Кьовеши ще получи трима, вместо шестима български представители в европейската прокуратура

Defakto.bg

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра трима представители за европейски делегирани прокурори от необходимите шест. Това са  – Василен Бенчев от Софийска районна прокуратура, Михаела Райдовска и Юлиана Христова от Софийска градска прокуратура.

Процедурата пред Висшия съдебен съвет не е финална, след решението си Прокурорската колегия ще уведоми Европейския главен прокурор чрез Министъра на правосъдието, за излъчените кандидати.  Предстои Колегиумът на Европейската прокуратура да прецени дали тримата избрани магистрати отговарят на условията за европейски делегирани прокурори.

Kaндидaти бяха oceм ĸaндидaти, пeтимa oт ĸoитo oт Coфийcĸaтa гpaдcĸa пpoĸypaтypa – Ивaн Kyчиeв, Mapиo Toмoв, Mилĸo Moмчeв, Mиxaeлa Paйдoвcĸa и Юлиaнa Xpиcтoвa. Дpyги двaмa ca oт Coфийcĸaтa paйoннa пpoĸypaтypa – Bacилeн Бeнчeв и Живĸa Apceнoвa, a пocлeдният e cлeдoвaтeлят Бoйĸo Aтaнacoв.

В днешната четвърта процедура за подбор на европейски прокурори се явиха петима от заявилите участие –  Иван Кучиев се отказа, а Бойко Атанасов и Милко Момчев не се явиха.

Наблюдаваме една процедура, при която може би кандидатите се представиха на по-ниско ниво, отколкото на предната, каза Стефан Петров по време на дебата.  Калина Чапкънова коментира, че интересът към процедурата видимо е спаднал, с оглед отказалите участие в нея, а Евгени Иванов добави, че „имаме петима кандидати за шест места – ситуацията е ясна“. Според кадровиците освен избраните трима, останалите не са се представили на необходимото ниво. Главният прокурор Иван Гешев не участва в заседанието на колегията.

B мoмeнтa бългapcĸитe eвpoпeйcĸи пpoĸypopи ca дeвeт, ри предвидени десет.  Πpeз юни т.г. еврoпeйcĸият глaвeн пpoĸypop Лaypa Kьoвeши пoиcĸa бpoят нa дeлeгиpaнитe eвpoпpoĸypopи в Бългapия дa бъдe yвeличeн нa 15 зapaди гoлямo нaтoвapвaнe c дeлa нa ceгaшнитe 9 eвpoпpoĸypopи, а през юли бе открира процеудра по избора им.

Кои са избраните 

Василен Бенчев има над 9 години юридически стаж, като в периода от 2013 г. до 2015 г. е младши прокурор в Софийска районна прокуратура, а от тогава и до настоящия момент е прокурор там. През 2020 г. е командирован в Специализирана прокуратура, а от 01.08.2022 г. за срок от 12 месеца е командирован да изпълнява функциите на прокурор в Софийска градска прокуратура. Има ранг „прокурор в ОП“, като през 2019 г. е придобил статут на несменяемост. Притежава диплома от Софийски университет „Св. Климент Охридски” магистър по специалността „Право”, придобита през 2011 г. и  свидетелство за чуждоезикова специализация на английски език с равнище С1 според Общата европейска езикова рамка на Съвета на Европа.  Участвал е в семинари и обучения за корупция и корупционни престъпления, подкуп, присвоителни престъпления, наказателна отговорност за нарушения при възлагане и изпълнение на обществени поръчки, съвместни усилия за борба с трансграничната организирана престъпност, използване на данни за преследване на сложни финансови измами и корупционни престъпления, съвместни екипи за разследване.

Михаела Райдовска има над 16 години юридически стаж, като в периода от 2006 г. до 2009 г. е младши прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас, за 4 месеца през 2009 г. е прокурор там, а в периода от 2009 г. до 2010 г. е прокурор в Районна прокуратура – Бургас. От 2010 г. до 2017 г. е прокурор в Софийска районна прокуратура, а през 2017 г. започва работа като прокурор в Софийска градска прокуратура, като от 1 декември 2017 г. до 15 юли 2020 г. е заместник-градски прокурор, от тогава и до настоящия момент е прокурор в същия орган, като работи в отдел „Международен“ на Софийска градска прокуратура. Има завършено юридическо образование в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. През 2010 г. придобива статут на несменяемост, а през 2020 г. е повишена в ранг „прокурор във ВКП и ВАП“. Преминала е курс по юридическа терминология на английски език и притежава сертификати от семинари проведени във Франция и в Румъния.

Юлиана Христова има над 21 години юридически стаж, като професионалната си кариера започва извън органите на съдебната власт като адвокат, която длъжност изпълнява в периода от 2000 г. до 2008 г. За кратко е експерт към Инспектората на Висшия съдебен съвет, а от м. ноември 2008 г. и до настоящия момент е прокурор в Софийска градска прокуратура. Към настоящия момент работи в отдел „Международен, изпълнение на наказанията и наказателно-съдебен надзор“. Има диплома за висше образование по специалността „Право” от Югозападен университет „Неофит Рилски“, издадена през 1999 г. През 2013 г. е повишена в ранг „прокурор във ВКП и ВАП“, а през 2014 г. придобива статут на несменяемост. Притежава С1 ниво на владеене на английски език. Присъствала е на редица семинари и обучения в България, Белгия, Германия, Франция и Румъния.

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.