Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев поздрави колегията за 22 ноември – Ден на българската адвокатура

Председателят на ВАдС Ивайло Дерменджиев поздрави колегията за 22 ноември – Ден на българската адвокатура

Defakto.bg

„На днешния ден си припомняме, че без адвокатура не би могло да има право, а без правото справеддливост. В условията на поредици от кризи, в които се намира нашето общество, сякаш най-голяма е кризата на справедливостта.  В такива моменти именно адвокатът брани  правата и законните интререси на гражданите. Адвокатът не е някакъв занаятичия, който ви защива, когато има нужда.  Адвокатът е обществен страж на правото и обществен защитник, който се клел в имет на  конституцията и морала“.  С тези думи председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев поздрави колегията и обществето по случай  Деня на българската адвокатура. На днешния ден през 1888 г. е приет първия закон за адвокатите  в България, който е павирал  пътя в новата история на адвокатурата, напомни той.

В поздравление за Деня на българската адвокатура,  ВАдС посочва, че адвокатите, преминават през сложна и динамична икономическа и политическа ситуация:

“ Познатите досега подходи към различните кризи стават все по-малко ефективни. И все повече се нуждаем от иновативност при тяхното решаване.
Две са нещата обаче, без които не може – свързаността между хората и правовия ред в обществото.
Осъзнавайки ясно това, българската адвокатура винаги е била на висотата на своята конституционно закрепена отговорност. Правим го чрез всеки адвокат, бранейки правата и законните интереси на българските граждани – в съдебните зали и в правоохранителните институции.
Но го правим и като общност, с характерната за нас обществена сензитивност, с десетките правни становища, становища по законопроекти, по тълкувателни и конституционни дела, с декларации и искания всеки път, когато съзрем заплаха за обществения интерес. И с това спомагаме за диалога между институциите, а оттам и за свързаността между отделните граждани.

В същото време направихме така, че държавата най-после да откликне на наши искания – увеличиха се нормативно признатите разходи, преодоляхме пречките пред достъпа до европейско финансиране за адвокатски дружества. Предстои да намерим механизми за такъв достъп и на индивидуално практикуващите адвокати. И това не е каприз. Защото ефективната защита на нашите клиенти е функция на условията, при които работим“.

В заключение ВАдС подчертава, че  България и нейните граждани имат право на силна адвокатура и адвокатите са длъжни да отговорят на тази необходимост.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.