Последни новини
Home / Законът / Доц. д-р Олга Борисова от ВСУ “Черноризец Храбър” е най-младият професор по „Право“ у нас

Доц. д-р Олга Борисова от ВСУ “Черноризец Храбър” е най-младият професор по „Право“ у нас

Defakto.bg
Проф. Олга Борисова

Доц. д-р Олга Борисова стана най-младият професор по специалността „Право“ в България. Академичната длъжност бе присъдена на 36-годишната дама от Научния съвет на Варненския свободен университет  „Черноризец Храбър“ след проведен конкурс, съобщи Труд. 

Проф. Борисова има впечатляваща биография, голяма част от която е свързана с ядрената енергетика, съобщиха от висшето училище. Във ВСУ “Черноризец Храбър” тя защитава дисертационен труд на тема „Усъвършенстване на правната уредба при управление на радиоактивните отпадъци в Република България”. Интересите й в областта са свързани с 10-годишния й опит като юрисконсулт в държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“.

Борисова е член на Международната асоциация по ядрено право „Association internationale du droit nucleaire“ със седалище в Брюксел, член е на Института на вътрешните одитори в България, както и на Международния институт на вътрешните одитори в САЩ. Участва в Сдружение „Жените в ядрената индустрия – България” и е член на Управителния съвет на Съюза на учените във Варна. Владее отлично френски, английски, испански и руски език, като чуждоезиковата си квалификация е защитила съответно пред Парижката търговско-промишлена палата и има диплом за юридически френски език, Министерството на образованието, културата и спорта на Испания, Британския съвет и Университета Кеймбридж.
Проф. Борисова е с дългогодишен преподавателски опит във Варненския свободен университет. От 2020 г. е ръководител на катедра „Правни науки“ на Юридическия факултет.

След конкурс академична длъжност професор бе присъдена и на Антон Грозданов, който реализира изцяло своята образователна и научна кариера във ВСУ. Проф. Грозданов е адвокат във Варненската адвокатска колегия, арбитър в Арбитражния съд към Българската стопанска камара, лектор в Центъра за обучение на магистрати „Кръстю Цончев“. Член е на Съюза на учените в България и на Контролния съвет на Съюза на учените във Варна и е председател на Етичната комисия на ВСУ “Черноризец Храбър”. През 2021 г. бе удостоен с награда „Варна“ в сферата на науката и висшето образование.

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.