Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС обяви за невалидна разпоредба от директива за оповествяне на действителните собственици на дружества

Съдът на ЕС обяви за невалидна разпоредба от директива за оповествяне на действителните собственици на дружества

Defakto.bg

Директива относно борбата с изпирането на пари: разпоредбата, която предвижда, че информацията за действителните собственици на дружества, учредени на територията на държавите членки, е достъпна във всички случаи за всеки член на широката общественост, е невалидна. Намесата в гарантираните от Хартата права вследствие на тази мярка нито е ограничена до строго необходимото, нито е пропорционална на преследваната цел.

Това реши Съда на ЕС по съединени дела C-37/20 | Luxembourg Business Registers и C-601/20 | Sovim

В изпълнение на Директивата относно борбата с изпирането на пари1 през 2019 г. в Люксембург е приет закон2 за създаване на Регистър на действителните собственици, в който се вписва и съхранява определена информация за действителните собственици на регистрираните правни субекти.  Част от тази информация е достъпна за широката общественост, включително в интернет.  В определени случаи законът предвижда възможност за действителните собственици да поискат от Luxembourg Business Registers (LBR) администраторът на регистъра да ограничи достъпа до тази информация.

Във връзка с това пред Tribunal d’arrondissement de Luxembourg (Окръжен съд Люксембург) са подадени две жалби съответно от люксембургско дружество и от действителен собственик на такова дружество, които безуспешно са искали от LBR да ограничи достъпа на широката общественост до отнасяща се до тях информация.  Тъй като счита, че разкриването на такава информация може да доведе до непропорционално висок риск от нарушаване на основните права на съответните действителни собственици, този съд отправя до Съда преюдициални въпроси за тълкуване на някои разпоредби от Директивата относно борбата с изпирането на пари и за установяване на валидността на тези разпоредби с оглед на Хартата на основните права на Европейския съюз (наричана по-нататък „Хартата“).
В постановеното днес решение Съдът, заседаващ в голям състав, установява невалидността на разпоредбата от Директивата относно борбата с изпирането на пари, която задължава държавите членки да гарантират, че информацията за действителните собственици на учредените на тяхна територия дружества и други правни образувания е достъпна във всички случаи за всеки член на широката общественост, съобщи пресслужбата на съда.

1 Директива (ЕС) 2015/849 на Европейския парламент и на Съвета от 20 май 2015 година за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012 на Европейския парламент и на Съвета и за отмяна на Директива 2005/60/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и на Директива 2006/70/ЕО на Комисията (ОВ L 141, 2015 г., стр. 73), изменена с Директива (ЕС) 2018/843 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2018 година (ОВ L 156, 2018 г., стр. 43).
2 Закон от 13 януари 2019 г. за създаване на регистър на действителните собственици (Mémorial A 15).

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.