Последни новини
Home / Законът / Правителството предлага по – високи наказания и конфискация за нелегален трафик на мигранти

Правителството предлага по – високи наказания и конфискация за нелегален трафик на мигранти

Defakto.bg

Правната комисия отхвърли предложение на БСП за по-висока отговорност на трафикантите

С писма до всички депутати служебното правителство предлага промени в Наказателния кодекс свързани, с по-строги наказанията за хората, уличени в нелегален трафик на мигранти.  Целта на част от  предложенията е да се  избегне налагането на условни присъди,  конфискация на превозните средства и глоби, когато превозното средство не е собственост на водача.

Това обяви на специален брифинг в сградата на правителството  вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев, като добави, че трябва да бъдат защитени служителите на МВР, а анализът на ведомството сочел, че  причина за това са ниските наказания в България.

МВР не може да бъде оставено само в тази борба, категоричен бе  Демерджиев.

Защото в този трафик се включиха лица от всякакви националности вече и нашият анализ сочи, че основната причина за това са ниските наказания на този тип престъпност в България и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с този трафик. Считаме, че докато това не бъде променено, ние ежедневно ще се борим с такива прояви и все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа ще се занимават с това в България. Тук е моментът да апелирам и към органите на прокуратурата и на съдебната власт. Начинът, по който се подхожда към този род деяния, според мен, не съответства на обществената им опасност… Лицата, които ние задържаме, знаете по какъв начин, знаете колко трудно, след ден-два или три отново се озовават на пътищата, натоварили нови мигранти. Това не може да продължава. Последният пример в това отношение е прочетената присъда на човека, наел „автобуса-убиец“ в Бургас. Не мога да приема, че условна присъда може да получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицейски служители„, заяви Демерджиев.

Подадената оставка от главния секретар на МВР е придвижена към държавния глава Румен Радев заедно с материалите от случая, при който тежко пострада полицай. Вътрешният министър очаква президентът да прецени дали тази оставка ще бъде приета.

Междувременно правната  комисия отхвърли внесените от БСП промени в Наказателния кодекс за по-високи наказания за трафик на мигранти.  „За“ гласуваха 8 от членовете на Комисията, трима бяха „против“, а шестима се „въздържаха“.

Надежда  Йорданова от „Демократична България“ предложи утре да се проведе извънредно заседание, на което да бъдат обсъдени и други проекти за промени в Наказателния кодекс, но председателят на правната комисия Радомир Чолаков отказа:

„Разбирам, че в момента предложението е внесено на форсмажор, то беше превърнато в политически въпрос,  но така ад хок множество предложения за изменение и допълнение на НК на една комисия и то утре, не“.

Заседанието на комисия продължава с обсъждането на първо четене на няколко законопроекта, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

По-късно комисията одобри на първо четене въвеждането на задължителна медиация по законопроекта и осъвремения проктозакон за съдебната власт, свързан с правомощията на инспектората, внесени от правителството.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обедини в едно дело жалбите на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу прокурорската колегия на ВСС

Върховният административен съд служебно обедини в едно дело жалбите  на бившия главен прокурор Иван Гешев …

Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр Хофмански

Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване председателя на Международния наказателен съд Пьотр …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.