Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия откри процедури за избор на административни ръководители на 9 съдилища

Съдийската колегия откри процедури за избор на административни ръководители на 9 съдилища

Defakto.bg

 

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет откри процедури за избор на административни ръководители на районните съдилища в Берковица, Враца, Ихтиман, Каварна, Луковит, Мадан, Мездра, Оряхово и Тервел. Длъжността е свободна в деветте органи на съдебната власт.

Предложения за назначаване на административни ръководители могат да се направят в едномесечен срок от датата на обнародване на свободните длъжности в Държавен вестник.  Те се подават в администрацията на ВСС, по електронен път с квалифициран електронен подпис на официалния имейл адрес на ВСС – [email protected], или чрез лицензиран пощенски оператор на официалния адрес на ВСС.

Решението ще бъде обнародвано в Държавен вестник и публикувано на интернет страницата на ВСС, съобщи ВСС.

Колегията определи дати за провеждане на събеседване с допуснатите кандидати в процедури за избор на административни ръководители в три органа на съдебната власт. На 17.01.2023 г. ще бъде изслушан кандидатът за Административен съд – Монтана, на 24.01.2023 г. – този за Административен съд – Ямбол. Събеседването с тримата допуснати кандидати за председател на Районен съд – Габрово, е насрочено за 31.01.2023 г.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет остави без уважение заявлението от Милен Василев – съдия в Апелативен съд – София, за повишаване  в длъжност „съдия“ във Върховен касационен съд – търговска колегия, поради липса на освободена длъжност.

Колегията повиши Борислава Якимова – съдия в Районен съд – Плевен, в длъжност „съдия“ в Окръжен съд – Плевен, наказателна колегия, считано от датата на встъпване в длъжност“.  Възложено й е  да довърши започнатите с нейно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, ако има такива, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.

Прекратено е гласуването за останалите кандидати, участвали в конкурса за повишаване в длъжност „съдия“ в окръжните съдилища – наказателна колегия, поради попълване на местата.

Поради отказ  от участие в конкурса  за повишаване в длъжност „съдия“ в Софийски градски съд, Окръжен съд – София и Окръжен съд – Бургас, гражданска колегия, СК  прекрати процедурата по отношение на Живко Желев, съдия в Районен съд – Пловдив.  По същата причина спрямо него е прекратена и процедурата  за повишаване в длъжност „съдия“ в окръжните съдилища – търговска колегия.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.