Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: По пътищата се убиват повече българи, отколкото във военен конфликт, а държавата гледа безучастно

Иван Гешев: По пътищата се убиват повече българи, отколкото във военен конфликт, а държавата гледа безучастно

Defakto.bg

МВР е в будна кома, смята главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев, заместник главните прокурори Пламена Цветанова, Десислава Пиронева и Красимира Филипова, заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров, както и говорителят на главния прокурор Сийка Милева,  са взли  участие в кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата“.  Форумът е организиран от Института за пътна безопасност в партньорство с Българския червен кръст, Съюза на българските автомобилисти, Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“, съобщи държавното обвинение.

Тук съм, за да чуя гражданите, гражданското общество и да ги подкрепя. Ежедневно, ежемесечно, по българските пътища се убиват повече българи, отколкото във военен конфликт. В България загиват около 100 души на 1 милион, ние сме първи в черните класации, а държавата наблюдава безучастно“, казва главният прокурор.

Той поздрави участниците във форума и организаторите за енергията и желанието да намерят път за решаване на проблемите с пътната безопасност. „Целта е да бъдат спасени нашите деца, гражданите“, обявява Гешев.

По пътищата се убиват деца като Свети от Шумен, Иван от с. Бузовград, Моника от с. Братаница. Бесен съм, защото решенията не са трудни за изпълнение, готови модели има в целия ЕС“, добавя Иван Гешев.

Според него,  за някои политици, е по-лесно да закрият структурите на специализираното правосъдие, отколкото да защитят интереса на гражданите.

След като могат да защитят финансовия интерес на престъпността и олигарсите, ние сме длъжни да  настояваме да защитят интересите и на хората“, подчерта Иван Гешев напомни, че българските граждани искат държавата да им даде „това, което заслужават – сигурност и защита“. „Аз вярвам, че това може да бъде постигнато – тук и сега. Никой не е застрахован, че няма да бъде следващият!“.

Според гл. прокурор „МВР се намира в будна кома“: „Това систематично, целенасочено унищожаване на потенциала в МВР, целенасочената война със съдебната власт в интерес на лично его от някои предишни министри, ще берем тези плодове: наркотици масово навсякъде, убийства по пътищата, телефонни измами, битова престъпност. Пожелавам успех на господин Демерджиев. Изправен е пред почти невъзможна задача„.

Експерти и представители на институциите се обявиха за по-засилен контрол по пътищата и по-строги наказания за дрогирани и пияни шофьори. Предложенията са обобщени в документ, озаглавен „Пътна карта за развитие на безопасността на движението по пътищата в България 2023 – 2024 година“.

Заместник главният прокурор Красимира Филипова представи част от експертните предложения, направени от прокуратурата за промени в НК и Закона за движение по пътищата с цел ограничаване на тежките транспортни престъпления. Едно от тях е да се отнема моторното превозно средство в полза на държавата, когато то е собственост на дееца, в случаите на управление с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда или след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Другата алтернативна възможност е – прекратяване на регистрацията на  превозното средство за определен срок, когато е установено управление с концентрация на алкохол над определените граници или след употреба на наркотици.

Предложенията включват по-високи санкции при отказ от изследване за алкохол и наркотици. Част от глобите, например санкцията за управление на МПС без свидетелство за правоуправление, не  са актуализирани от 2002 г. „Последиците нямат измерения, защото става дума за човешкия живот и здраве“, заяви зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.