Последни новини
Home / Законът / Правната комисия одобри два закона по Плана за възстановяване – за медиацията и за съдебната власт

Правната комисия одобри два закона по Плана за възстановяване – за медиацията и за съдебната власт

Defakto.bg
Снмика: Пресцентър на МП

Правната комисия на парламента одобри два законопроекта, изготвени в Министерството на правосъдието и свързани с ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

С 10 гласа „за“, 1 „против“ и 6 „въздържали се“ бяха одобрени промените в Закона за съдебната власт, свързани с прецизиране на правомощията и укрепване на институционалния капацитет на Инспектората към ВСС, съобщава МП.
Проектът предвиди също колегиите на Висшия съдебен съвет да приемат етични кодекси на съдиите, от една страна, и на прокурорите и следователите, от друга.
 С 9 гласа „за“, 3 „против“ и 5 „въздържали се“ правната комисия гласува за първо четене измененията в Закона за медиацията.
С тях се въвежда нова, „съдебна медиация“, която ще се провежда в съдебни центрове по медиация към окръжните съдилища. По някои от делата се предвижда задължително провеждане на процедура, като обаче страните са абсолютно свободни в преценката си дали да постигнат споразумение или медиацията да бъде прекратена. Става дума за разводи, спорове за упражняване на родителски права, делби по Закона за собствеността и др. По други дела съдът може да задължи страните да участват в процедура, при същите условия. Тук примерите са за искове за непозволено увреждане, признаване на уволнение за незаконно, спорове за интелектуална собственост и др.
Очаквано, предлаганите законопроекти предизвикаха спорове, а и възражения.
 По този повод министър Крум Зарков заяви: „Тези законопроекти илюстрират по възможно най-добрия начин, че нещата, които сме заложили в ПВУ, не са наименования на законопроекти, а дълбоки реформи. И ако чакате всички да плеснат с ръце и да постигнат съгласие по тях, не няколко парламента, няколко живота няма да стигнат“.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.