Последни новини
Home / Законът / Правната комисия одобри два закона по Плана за възстановяване – за медиацията и за съдебната власт

Правната комисия одобри два закона по Плана за възстановяване – за медиацията и за съдебната власт

Defakto.bg
Снмика: Пресцентър на МП

Правната комисия на парламента одобри два законопроекта, изготвени в Министерството на правосъдието и свързани с ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

С 10 гласа „за“, 1 „против“ и 6 „въздържали се“ бяха одобрени промените в Закона за съдебната власт, свързани с прецизиране на правомощията и укрепване на институционалния капацитет на Инспектората към ВСС, съобщава МП.
Проектът предвиди също колегиите на Висшия съдебен съвет да приемат етични кодекси на съдиите, от една страна, и на прокурорите и следователите, от друга.
 С 9 гласа „за“, 3 „против“ и 5 „въздържали се“ правната комисия гласува за първо четене измененията в Закона за медиацията.
С тях се въвежда нова, „съдебна медиация“, която ще се провежда в съдебни центрове по медиация към окръжните съдилища. По някои от делата се предвижда задължително провеждане на процедура, като обаче страните са абсолютно свободни в преценката си дали да постигнат споразумение или медиацията да бъде прекратена. Става дума за разводи, спорове за упражняване на родителски права, делби по Закона за собствеността и др. По други дела съдът може да задължи страните да участват в процедура, при същите условия. Тук примерите са за искове за непозволено увреждане, признаване на уволнение за незаконно, спорове за интелектуална собственост и др.
Очаквано, предлаганите законопроекти предизвикаха спорове, а и възражения.
 По този повод министър Крум Зарков заяви: „Тези законопроекти илюстрират по възможно най-добрия начин, че нещата, които сме заложили в ПВУ, не са наименования на законопроекти, а дълбоки реформи. И ако чакате всички да плеснат с ръце и да постигнат съгласие по тях, не няколко парламента, няколко живота няма да стигнат“.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.