Последни новини
Home / Законът / След четира часа конфликти, промените в Изборния кодекс стигнаха само до наименованието на законопроекта (обновена)

След четира часа конфликти, промените в Изборния кодекс стигнаха само до наименованието на законопроекта (обновена)

Defakto.bg

След четири часа дебат по промените в Изборния кодекс дискусията приключи с одобрение на наименованието на законопроекта.  Със 123 гласа „за“, против – 36 и нула въздържали се,  депутатите приеха, че това е законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Цялото време на днешното заседание протече в опити  на „Продължаваме промяната“ да осуети  разглеждането на закона, като междувременно  се чуха  обвинения в корупция, задкулисие, статукво и невежество, много нерви.  Заради безредици в залата бе наказан Настимир Ананиев от ПП от председателстващия Йордан Цонев,  но малко по-късно наказанието му бе отменено. „Продължаваме промяната“  направиха близо 50 искания за процедури,  но не успяха да отложат разглеждането на законопроекта.

Накрая заместник-председателят на парламента Росен Желязков, който председателстваше заседанието, заяви, че  цял ден депутатите са се  упражнявали в „злоупотреба с право“, довело до приемане на  единственото безспорно нещо – именно наименованието на законопроекта.

След включването на законопроекта като т. 2 от дневния  ред, Андрей Гюров поиска да бъде разгледано  и предложението на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ за създаване на временна комисия, която да разглежда промените в изборните правила. Но предложението  му не бе прието.

В хода на дискусията  академик Николай Денков от „Продължаваме Промяната“, предложи заглавието на законопроекта за промени, да бъде: „Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс с цел осигуряване на контрол върху вота на избирателите от страна на партийните централи“. Денков посочи, че става дума за партийните централи, които са внесли тези предложения и визира ДПС, „БСП за България“ и ГЕРБ-СДС.  Денков визира предложението за премахването на електронните памети, предложението, свързано с отказа да се направи запис в съответните изборни зали, отказът да се приемат преброителните центрове, с цел да се избегнат проблемите в малките изборни секции, както и желанието да се подпечатват машинните разписки, които, по думите на Денков, вносителите били превърнали в „хартиени бюлетини насила“. Той посочи, че така всеки, който ги подпечатва, ще може да види как е гласувал човекът на съответната машина. Денков призова народните представители да нарекат закона с „неговото истинско име“ – „закон, даващ възможност за контрол върху гласа на избирателите“.

Искрен Митев от ПП отбеляза, че този закон ще се превърне в закон, който позволява извращения в изборния процес, след което уточни, че това не са негови думи, а думи на правосъдния министър Крум Зарков, казани в качеството му на депутат от „БСП за България“.  Той попита представителите на левицата, защо днес тези, които най-яростно са се борили срещу това извращение в изборния процес, сега вкарват този закон, чиято единствена цел, понеговите думи е „Борисов да се върне на власт“.

Десислава Атанасова, председател на ПГ ГЕРБ-СДС, повтори уверението, че  депутатите, че ще оттеглят предложенията си, свързани с район „Чужбина“, както и предложението   заявления за разкриване на изборните секции да станат 100 вместо  40.  Каза още, че ще оттегялт и предложението да бъде зачертан  Общественият съвет към ЦИК.  Атанасова заяви, че  не е коректно да не се споменат вносителите по общия законопроект, обсъждан в пленарна зала, а именно –  „БСП за България“ и колеги от „Демократична България“.

Надежда Йорданова от „Демократична България“ коментира, че  вносителите са нарекли  проекто закано  Закон за изменение и допълнение на ИК, но „това което ние в момента обсъждаме, всъщност трябва да се наименува „закон за разрушаването на доверието в изборния процес“.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ ДПС,  заяви, че този Изборен кодекс има нужда от промяна заради доверието. Безспорен факт е, че една част от българските граждани не отидоха да гласуват от притеснението дали ще се справят с машините, каза той. По думите му промените са необходими и за да се елиминира субективният фактор при броенето на гласовете – големият брой недействителни гласове и големият брой поправки в протоколите на секционните избирателни комисии.  Карадайъ припомни за предложението на ДПС за използване на скенери при гласуването като тези в САЩ и Великобритания, където се използва бюлетина, която се сканира. Той даде примери за разминаване между разписките от машината и броя на потвърдените от машината гласове в последните парламентарни избори у нас.

Александър Николов от „Български възход“ коментира, че за  връщането на смесеното гласуване  няма консенсус по този въпрос. Той попита защо сега е толкова наложително да се променя ИК. На избори ли отиваме, колеги, обърна се Николов към депутатите. Ако това е така, това означава че този парламент е „мъртвороден“ и няма право да променя изборните правила,  коментира той, и посочи, че машините са елиминирали невалидните бюлетини и са внесли спокойствие в изборния ден.

 

За „ПП“ въпросът за ИК се превърна във въпрос за сигурността в следващите години и беше поставен ултиматум за съставяне на правителство, отбеляза лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова.

Представяте ли си метаморфозата – основата за съставяне на правителство не е вече смяната на Иван Гешев, нова КПКОНПИ, а промените в ИК, защо, обърна се тя към бившите си партньори в управлението и попита къде е изчезнал социалният и антикорупционният акцент. В предишния парламент, когато бяхме партньори с ПП и ДБ, от БСП внесохме същия законопроект, тогава нямаше никаква истерична реакция от тяхна страна“, каза Нинова.

Тя припомни, че 47 на сто от хората искат хартия, обясни, че по закон нямат право да си изтеглят законопроекта, когато той е минал на второ четене в комисия, а  това може да стане само с общо решение на Народното събрание. Политика с епитети и процедури, уважаеми колеги, не се прави, обърна се тя към залата.  Нинова обяви, че от „Продължаваме промяната“ ѝ били предложили да има възможност за хартиено гласуване само за хората над 60 години, каквито били избирателите на БСП.  Такива текстове биха били противоконституционни,  каза Нинова

Съпредседателят на ПП Кирил Петков й напомни, че именно  депутати на левицата са казвали, че хартиената бюлетина е предпоставката за корупция. Госпожо Нинова, вие имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия. Вие направихте стъпки в тази посока, които ние тогава уважихме, но госпожо Нинова, ако си правим цитати кой какво е казал, Вие много добре знаете, в тази сграда някой каза: „Ще гласувам с ДПС и с ГЕРБ, и дори с дявола, ако това ще ми донесе 15 още депутата„, посочи без уточнения  Кирил Петков.

Думите му бяха посрещнати от Корнелия Нинова с репликата, че няма как да се чуе такова нещо от левицата. “ Шест години някой се опитва да ни овладее партията и не е успял, недейте и вие, аматьори сте в тази насока„, отвърна Нинова.

Не ни интересува какви вътрешни процеси има в БСП, всеки, който изрази различно мнение, му взимате главата„, отговори  й Асен Василев.

В петък гласуването на законопроекта „текст по текст“ продължава. На този етап  с гласовете на  ГЕРБ, ДПС и БСП  завръщането на хартиените  бюлетини и в секции с над 300 избиратели, където се гласуваше само машинно, изглежда сигурно

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + 16 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.