Последни новини
Home / Без категория / Асоциацията на прокурорите в България отбеляза с прочуствени слова 25 години от създаването си

Асоциацията на прокурорите в България отбеляза с прочуствени слова 25 години от създаването си

Defakto.bg

 

В Съдебната палата в София се проведе тържествена конференция по повод 25 години от основаването на Асоциацията на прокурорите в България.  Приветствия към ръководството и членовете на АПБ отправиха Ашли Варгес, регионален мениджър на Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, главният прокурор на Република България Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов, директорът на Националния институт на правосъдието Меглена Тачева, председателят на Съюза на юристите в България Владислав Славов и др., съобщи пресслужбаата на асоциацията.

За мен е чест да отпразнувам тази годишнина с вас. Благодаря за доброто сътрудничество и изключително ползотворното партньорство през последните 25 години. Заедно дадохме и ще дадем надежди и мечти за българските деца. Иска ми се да виждам повече млади хора в професиите на прокурори и съдии и съм уверен, че с работата си асоциацията ще спомогне за това“, казва  Ашли Варгес на присъстващите в зала „Тържествена“ в Съдебната палата.

Боян Магдалинчев отбеляза, че асоциацията се е утвърдила като водещ фактор за защита на независимостта не само на магистратите, но и на цялата съдебна система. „Дейността на Асоциацията на прокураорите е насочена към правото и законността, към независимостта на съдебната власт. Тя е единна, сплотена, в нея членуват активни и целенасочени в отстояването на интересите на съдебната власт хора. През всички тези години асоциацията успешно изпълнява целите си за обединение на прокурорите в цялата страна, утвърди се като авторитетен пазител на прокурорската професия, повиши информираността на гражданите, а оттам и доверието в съдебната система“, са думите на  Магдалинчев.

Иван Гешев поздравява участниците  не само като главен прокурор, но и като член на АПБ. „За мен е чест и гордост да съм част от тази асоциация. Тя защитава и съм сигурен, че ще продължи да защитава достойнството и професионалната чест на българските прокурори. Тя ги подкрепя не само при политически и медийни атаки, но ги защитава и от административен натиск.  Няма по-голяма сила от това да бъдеш подкрепен от своята съсловна организации, от колегите и от приятелите си. Това дава импулс, сила да продължиш да работиш в интерес на гражданите, върховенството на закона и правосъдието“, подчерта главният прокурор.

Той отбелязва ролята на АПБ в последните години не само заради предизвикателствата, произтичащи от пандемията от COVID-19, а и заради безпрецедентния политически натиск, на който прокуратурата и съдебната власт са подложени. Посочва, че прокуратурата е изключително сплотена и благодарение на подкрепата съсловната организация. „Тя показа съпричастност, чувство, емпатия към проблемите на българските граждани, показа разбиране към проблемите на българското общество“, казва Иван Гешев.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков призовава членовете на АПБ да продължават да работят със същия хъс и енергия за отстояване правата на прокурорите. „Асоциацията вече е в най-хубавата си възраст, в която се изграждат най-хубавите неща в една организация. Бъдете здрави! За постигането на по-голяма нормалност в нашия живот“, каза Георги Чолаков.

Заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов приветства АПБ за благотворителните инициативи и обучителните програми, които активно организира. „В днешно време, когато обществото е все по-разделено, асоциацията на прокурорите е спойката, която обединява прокурорите. Това е важно, защото част от политическата класа отправя злостни, недвусмислени, некоректни нападки към прокуратурата. Когато се говори за съдебна реформа и реформа в правоприлагането, асоциацията трябва да поема активна роля, за да се чуе гласът на магистратите и да се защити независимостта на прокуратурата“, заявява Борислав Сарафов.

За да си член на Асоциацията на прокурорите трябва искрено да обичаш работата си и да обичаш своите колеги. Това не е задължение. Когато веднъж си бил член на асоциацията, ти я носиш завинаги в сърцето си. Независимо накъде те отведе вятърът на живота“, казва председателят й Владимир Николов.

Той връчва почетни плакети на бивши членове на организацията, които са били сред учредителите й, както и на институции, с които Асоциацията на прокурорите работи в засилено партньорство.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

България се присъедини към конвенция за сътрудничество в преследването на геноцид и престъпления срещу човечеството

България се присъедини официално към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество в разследването и наказателното преследване …

Гешев решен да съди и.ф. главен прокурор Сарафов за лъжи в стил „къс разказ, сам си го измислих“

„Досега търпях всякакви лъжи, защото бях главен прокурор и ме интерсуваше престижа на институцията, която …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.