Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Същината на промените в Изборния кодекс се замазва, а тя е, че няма да брои машината, а СИК

Доц. Наталия Киселова: Същината на промените в Изборния кодекс се замазва, а тя е, че няма да брои машината, а СИК

Defakto.bg
„Всъщност няма да брои машината. Ще броят членовете на СИК. Това е същината, а не толкова, че се възстановява възможността от април миналата година, когато имахме възможност да изберем технологията, чрез която да гласуваме – чрез машина или на хартия.“ Това заяви  пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, която анализира промените в Изборния кодекс. Според нея при тези поправки „същностното се замазва и отклонява с други теми“.

В предложението, внесено от председателката на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, машините ще изкарват не контролни разписки, а „бюлетина от машинно гласуване“ – т.е. машините се превръщат просто в принтери.  Така сумирането на резултатите няма да се определя от машините, а от членовете на СИК, които ще преброяват бюлетините. Освен това на машините няма да се пази никаква информация за гласуването. Това пък прави съвсем реален рискът от връщане на проблемите при изработката на изборните протоколи и увеличаването на броя на недействителните бюлетини.

Така на практика  предложение  прамахва  машините за гласуване по втория начин, коменитра при гласуването в правна комисия бившят правосъден министър Надежда Йорданова, според която  тиражираната от ГЕРБ възможност за смесено гласуване е само „димка“, като реалната цел е премахването на машините.

Ще се принтира не разписка, а бюлетина, напечатана предварително от БНБ с всякакви възможни защити, заяви доц. Киселова и попита:  „БНБ може ли да изработи такава хартия и тази хартия ще бъде ли съвместима с машините„.  ПГ на ГЕРБ има председател на НС и по негова инициатива могат да бъдат свикани едно или няколко извънредни заседания за гласуване на Изборния кодекс, смята конституционалистът.

Всеки от двата блока – около ГЕРБ и около ПП, вече на полето на предизборната кампания догодина ще трябва да обяснява защо не е положил усилия за съставяне на правителство, затова ПП ще предложи структура и състав на кабинет с втория мандат, но с неприемливи за ГЕРБ лица, за да не бъде подкрепен от тях, коментира още доц. Наталия Киселова.

Държавният глава ще бъде изправен пред много сериозна дилема при връчването на третия мандат, изтъкна Киселова. „Според мен не е решил. Обстановката може да се промени за месец или повече. Между 7 и 9 седмици и половина им остава на Народното събрание, ако няма формирано правителство и в тези 7-8-9 седмици трябва да се направят няколко важни неща. Радев не иска да е архитект на коалиция, но проблемът е в Народното събрание – там няма концепция да се погледне отвъд елементарните избори, или местните.“

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.