Последни новини
Home / Законът / Над 200 пострадали от домашно насилие са получили правна помощ от мобилни екипи от адвокат и ромски медиатор

Над 200 пострадали от домашно насилие са получили правна помощ от мобилни екипи от адвокат и ромски медиатор

Defakto.bg

Над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие, са предоставили адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години.

В полза на някои от жертвите вече има издадени от съда ограничителни заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в кризисни центрове и с помощта на адвокатите водят дела за родителски права. Това отчитат от Националното бюро за правна помощ (НБПП) в  Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените, съобщи Министерство на правосъдието.

Общо 40 адвокати, съвместно с ромски медиатори, обикалят отдалечените населени места и ромските квартали в трите области, така че максимално да скъсят дистанцията с хората, които имат нужда да защитят правата си, но не знаят как.

Мобилните групи са сформирани от НБПП в изпълнение на проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

„Не са редки случаите, в които пострадалите не възприемат като насилие, а като форма на заслужено наказание посегателствата върху тях. Една от важните ни цели е да научим хората да разпознават насилието, да знаят правата си и да търсят защита“, отбеляза  ръководителят на проекта адв. Диляна Гитева.

Именно това е причината да се организират обучения в местните училища, в които дейно участие вземат и ромските медиатори, работещи по проекта.

Националното бюра за правна помощ организира срещи с местните институции в Стара Загора, Варна и Велико Търново през тази година, като резултатът бе създаване на пилотен координационен механизъм в защита на жертвите по полов признак. Така се синхронизира дейността на адвокатурата, МВР, съда, прокуратурата и социалните служби срещу домашното насилие“, информира председателят на НБПП Наталия Илиева. Една от целите е всеки сигнал за домашно насилие, без значение къде е подаден, да бъде изпращан и на Бюрото за правна помощ, което да определи адвокат да отива на място и да консултира пострадалия.

С решение на НБПП от 29 юни т.г., всички адвокати, които работят в регионалните центрове за консултиране към адвокатските колегии, могат да дават консултации на пострадалите от домашно насилие и извън центровете, на място в РПУ-тата, кризисни центрове или други институции.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Радев към множеството българи на Шипка: Обединени опазихте Трети март от посегателство и разсеяхте лепкавата политическа мъгла от костите на нашите предци

Десетки хиляди българи се събраха край Паметника на свободата по повод отбелязването на националния празник …

3 Март! От урва на урва и от век на век честваме славата му дивна като някой ек: Честит национален празник, българи! (снимки)

Честит национален празник, българи! Честваме 146 г.  от  Освобождението на България от турско робство. Поклон …

Един коментар

 1. А.Д.Чернева

  А аз откъде да получа правна помощ, след като при две решения на ВКС, за родителски права, дадени на мен, след бракоразводно дело влязло в сила с режим и издръжка, пак в моя полза и след като СРС измени бракоразводното дело без изобщо да съм присъствала и след като същия състав не промени мерките през 2011 г. Оказа се, че съм уредена с три режима – единия по бракоразводно дело, втория на ВКС, третия по измислено и неприс,ствено дело на СРС. Идеята е ясна, да се оградат помощите на сина ми, който 2017 г. беше непълнолетен; освен това е с аутизъм, т е, дете с увреждане, което с полиция след прокурорска заповед устна вероятно,писмена не съм виждала, а съм я изисквала, детето ми бе изведено от дома ни и досега контакт с него нямам , виждах го само, когато можех покрай училището, защото не ми даваха информация и не ме пуснаха. Да обяснят оторизирани органи, защо действаха и бездйстваха, след като няма как да не са знаели последствията, а те са организирано отчуждаване на дете, като е използвано здравословното му състояние.
  Вместо да си оправят бъркотията,аз бях разиграване по позиции, не ми дават и пенсиите, уволнена бях,от работа преди това; не им стигна тази гавра и след 18 г.възраст на детето заведоха две наказателни дела срещу мен по незаконен ИЛ по незаконно дело – първото по едната част на ИЛ, другото по другата. – осъдена ме след като години наред издевателстваха над мен, целта е била да вадят ИЛ и да ме опознаят пред детето, с което след пълнолетието му, се виждаме само по съдилища. Съвременно робство, използване и принуда, това е общо взето . Ос,диха ме, изтърпява им пробацията след не влязло в сила решение _ на 23 заседание, на 25 реагирах. Тази пробация съвсем не е безобидни, освен че е незаконна и влачи последствия. Ако ми трябва свиделство за съдимост, ще излезе осъждана, т
  к е осъден най невинен и дългогодишно тормозен гражданин, заради това че е търсил правата си – да ме респективно и държат на каишка, докато се упражняват в съвременно робство и принуда.
  Не знам как ще се мотивират, но решенията на ВКС не могат да изтрият, неприсъственото решение по брачното дело – също, незаконните ИЛ- също.
  Най-недопустимото което сториха е използването на дете с увреждане, отчуждаването му, което безспорно е по поръчка , злоупотреба и от държавни институции, стигна се до там, че сина ми не иска да ме погледне,или ако го прави се надсмива след навярно многогодишна масирана манипулация и от тези които се въртят около него. До 16 г.е бил при мен, заедно сме цили по болници,, къде ли не, беше моето дете, но сега не и, защото държавата чрез продажните и нефункиониращи правно институции, буквално убиха съдби, бъдеще, по поръчка.Не зная какво е чувството, да се чувстваш мъж след като си победил от поезията на силата която имаш, а не от правото 50 кг. жени и дете с увреждане – сигурно е /са/ на 7 небе – Боже, пази децата, от такива уроди, но и на кажи пропорционално престъпниците, криещи се, зад институции- няма в държавата, към който да се обърнеш и да чакаш помощ, след като навлязло в сила дело го обявиха за влязло в сила при това наказателно, при това на основа незаконен ИЛ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.