Последни новини
Home / Законът / След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

Defakto.bg

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с обещание за дело в съда, което Кирил Петков ( ПП ) ще заведе срещу Георги Свиленски ( БСП).

На  петъчното заседание на НС, ГЕРБ поискаха промените в ИК да влязат като втора точка в пленарното заседание и да продължат с тях до 15 часа.  Това бе прието след две гласувания с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. За да се даде време на промените в ИК, депутатите гласуваха да отложат парламентарния контрол.

Малко по късно парламентът  удължи работното си време до приключване на дебата по 16-те параграфа от доклада на комисията по правни въпроси за второто четене на промените в Изборния кодекс.

За част от  тях  ГЕРБ декларира, че ще направи отстъпки от гласуваното в правна комисия преди седмица: отпадането на район „Чужбина“, обособяването на преброителни центрове, където да се броят бюлетините, вместо отделно във всяка секционна комисия,  закриването на обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), увеличаването на членовете на ЦИК от 15 на 25 души, като се обновяват при всеки нов парламент,  увеличаване на заявленията за откриване на нова секция в чужбина от 40 на поне 100,  обособяването на специално звено към ЦИК, което да се занимава с машинното гласуване.

На осмия час от  разискванията, въпреки,  че председателят на правната комисия Радомир Чолаков не бе изчел текстовете, които засягат същинския проблем за извънредните промени в  изборния закон  –  връщането на хартиената бюлетина ,  Делян Добрев от ГЕРБ заяви, че с колегите му ще се съгласят машините и занапред да печатат протоколи, а не просто разписки.  „Аз отсега поемам ангажимент, че нашата група ще подкрепи това, което вие искате„, каза Добрев. Той  добави, че ГЕРБ няма да се откаже обаче ръчното броене на разписките.

Дебатът  приключи след полунощ.  Различните предложения от парламентарните групи ще бъдат гласувани на редовното заседание в сряда – 30 ноември.

Напрежението между бившите коалиционни партньори  от ПП и БСП, тръгна още от сутринта в петък,  когато от  трибуната на парламента Искрен Митев от „Продължаваме промяната“ посочи, че в позиция младежкото обединение на БСП в София се противопоставя на натиска на ръководството на партията за връщане на масовата употреба на хартия и отмяна на машинното броене: „Без решение на нито един от колективните органи на партията, както и в разрез с досегашната си линия на поведение по темата, ПГ на „БСП за България“ внесе в Народното събрание искане за спорни промени в Изборния кодекс по отношение на метода на гласуване, както и предложи за председател на 48-то Народно събрание личност от партията- олицетворение на модела на задкулисие и корупция„, изчете  част от позицията депутатът на ПП..

Последваха още  няколко изявления от ПП, че  и други младежки организации на БСП от страната, а и по-възрастни хора,  са се обявили срещу връщането на  хартиения вот.  „Така, както обявихме в края на приемането на законопроекта на първо гласуване, след като в 48-то НС има мнозинство за връщане на хартиената бюлетина във всички секции, което ще доведе до връщането на множество порочни практики при преброяването на подадените гласове и при тяхното отчитане. Затова ние предлагаме мерки, които да коригират този проблем, а именно чрез създаване на преброителни центрове“, заяви Надежда Йорданова от „Демократична България“, предложение срещу което се обяви Мустафа Карадайъ от ДПС.

Тя добави,  че социалистите подкрепят машинния вот да бъде ликвидиран. „Ако наистина искате да дадете повече възможност за избор на своите избиратели и тяхната автентична воля не е да сложат кръст на машинното гласуване, да не подкрепят предложението на ГЕРБ за премахване на флашките„, призова тя.

Тогава левицата мина в настъпление:

Два дена казвам защо БСП няма да го оттегли законопроекта.  Ще ви кажа защо БСП иска този закон – защото вие откраднахте изборите – с тези думи  заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски се обърна към депутатите на „Продължаваме промяната“.

Защото вашият съпредседател и бивш министър председател, ето там отпред, дойде и каза:Оттеглете закона и ще ви дам кодовете“, продължи той.

“Кой е той, че ще държи кодовете на машините в България?”  Ето за това, уважаеми колеги искаме промяна на закона“, подчерта Свиленски.

Ако продължавате утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, внимавайте какво правите с БСП, защото това, че стоим и мълчим не значи, че не можем да говорим. Сега казах само първото изречение, утре очаквайте второто, сряда и четвъртък – довършека. От вашата парламентарна група ще останете само 15 човека

Кирил Петков, ПП: „Моля, да си поправите и да оттеглите вашите твърдения. Единственото, което ви казах е, че ние сме готови и пак го заявявам, да подкрепим всякакви предложения за одитиране на кода на машините.

Георги Свиленски, БСП: „Нали знаете, кой настъпва само два пъти мотиката по един и същи начин. Защо го правите? Защо искате да повторя това, което казах преди половин час?“.

Кирил Петков, ПП: „Следващата седмица ще подам дело, иск срещу вас, както подадох и за г-н Борисов„. Всеки, който лъже за толкова важни неща, трябва да понесе своята отговорност и българският съд ще бъде арбитър за продължаване на тази тема„.

Така след 12 часа пререкания,  разнообразните подходи за и против връщането на хартиените бюлетини,  се очертава да бъдат дебатирани и  в  съда.

Във вторник парламентът ще проведе извънредно заседание, на което ще обсъди на първо четене законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет, за Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. След приключването на дебатите по бюджетите, ще се проведе отложения от петък редовен парламентарен контрол.

 

Преди  дискусията по ИК , парламентът ратифицира договора за придобиване на 8 нови самолета Ф-16 Блок 70. Със 152 гласа „за“, 42 против и 7 въздържали се парламентът ратифицира договора за придобиване на 8 нови самолета Ф-16 Блок 70. Против гласуваха БСП и „Възраждане“.

По повод договора за новите самолети социалистът Румен Гечев коментира: „От юридическа гледна точка, от икономическа гледна точка, от гледна точка на националното достойнство, гласуването за такъв договор е предаване на българските национални интереси и закачване на българския бюджет безкрайно към доставчика „Локхийд Мартин“, който годишно върти 65 милиарда долара. Защо върти 65 милиарда долара? Ами защото има продажници по целия свят, които гласуват“.

Искрен Митев от ПП гласува въздържал се и от трибуната  обясни, че аргументите на социалистите са го накарали да се замисли.  Той призова депутатите да  се вслушват в аргументите и по другите законопроекти,  с които съответното мнозинството налага  промени.

 

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.