Последни новини
Home / Законът / Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да се компенсира закриването на специализираната прокуратура . Предстои обучение на магистратите в страната, като ще се ползва и опита на международните  партньорски служби:

Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна 12 години назад. За съжаление, благодарение на един предишен министър на вътрешните работи, и МВР е в трагично състояние, а именно то разкрива престъпленията. За щастие съдебната власт е стабилна. Изграждаме наново специализация за кибепрестъпления, за организирана престъпност, за тероризъм. Затова обученията са изключително важни, както и да черпим от опита на най- добрите в тези области. При директен, личен контакт, освен че се обменя опит, това помага и за по-бърз резултат в борбата с престъпността“, посочи Гешев. Той подчерта, че прокуратурата работи в отлично сътрудничество с всички държави от Европейския съюз, както и с партньорски държави като Великобритания.

Изявлението си гл. прокурор направи направи на конференция на тема „Киберпрестъпност“, която се провежда в Учебната база на прокуратурата в Цигов чарк в периода 28-30 ноември 2022 г. На форума присъства Негово превъзходителство Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство у нас.

Посланикът на Великобритания  изрази своето удовлетворение от доброто сътрудничество между българските и британските правоохранителни органи. „Удоволствие е да съм тук с вас заедно с колегите от Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, както и с всички колеги от българската прокуратура и Национална следствена служба, с които ежедневно работим в сътрудничество“, заяви Роб Диксън.
Изправени сме пред общи заплахи – киберпрестъпността и онлайн- престъпленията, различните видове заплахи в интернет пространството. Те се разпростират навсякъде по света, има ги в Обединеното кралство, има ги и в България. Тук сме, за да се учим заедно, за да чуем за най-добрите практики по разкриване и преследване на кибепрестъпленията. Удоволствие е, че сме тук заедно с всички наши български партньори, за да подобрим работата си срещу кибепрестъпността и тежката организирана престъпност“, допълни още посланикът.

В рамките на конференцията български магистрати ще бъдат обучавани в най-добрите практики за противодействие на киберпрестъпленията от британски експерти – Ейдриън Флешър, представител на Кралската прокурорска служба, и Ева Лабеда от Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство.
В откриването на форума участваха още заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и
началникът на отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС Светослав Василев.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.