Последни новини
Home / Законът / Експертите между смеха и подозренията за нелегитимен достъп до кодовете на машините за гласуване

Експертите между смеха и подозренията за нелегитимен достъп до кодовете на машините за гласуване

Defakto.bg

Софийска градска прокуратурата се е самосезирала за манипулиране на машинния вот

Самият факт, че може да разполага някой с кодовете, който няма право да разполага с тях, вече е достатъчен този някой да приключи или с професионалната си, или с политическата си кариера.  Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус“ политологът доц. д-р Татяна Буруджиева по повод възникналия конфликт между бившия премиер Кирил Петков и народния представител от „БСП за България“ Георги Свиленски.  Според Свиленски  Петков е  обещал  на левицата  въпросните кодове в замяна на отказа от промени в Изборния кодекс и връщането на хартиените бюлетини.  Бившят премиер се закани, че ще опровергае клеветата чрез дело в съда. 

Темата за смесеното гласуване продължава  да е водеща през последните седмици  за българските политици. Пред бТВ  бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обяви, че голяма част от изказванията на политиците, според които  едва ли не всеки може да има достъп до кодовете на машините за гласуване, предизвикват смях в експертната общност. 

Всъщност ведомството, което той ръководи нистина е предоставило кодовете на машините в края на септември, заяви служебният министър Зарков (по долу) в поста си във Фейсбук.

Персоналният код на една машина не може да бъде пренесен на друга. Това не може да даде предимство на една или друга политическа партия, която би могла да притежава този код, заяви пред БНР  Тодор Галев, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Възможно е Кирил Петков да е надценил онова, което притежава и Георги Свиленски да казва  истината, коментират граждани в социалните мрежи. 

Междувременно прокуратурата се е самосезирала от изявленията на  Георги Свиленски  по време на обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс, съобщи БНР, като се позова на  Софийската градска прокуратура. Оттам са уточнили, че  проверката е възложена на Държавната агенция „Национална сигурност“. Официално съобщение още няма.

 

Доц. Татяна Буруджиева: Ако политик разполага с кодовете на машините, трябва да приключи с кариерата си

„Това е изключително важен въпрос наистина, защото има ясни правила къде точно могат да бъдат кодовете за тези машини. Тези правила са създадени с оглед създаване на доверие в резултата от машинното гласуване. И тъй като най-важното възражение срещу машинното гласуване е именно проблемът, че само няколко души могат да контролират тази важна част от изборния процес, а именно акумулиране на резултатите от изборите, въпреки че демокрацията означава и изисква гражданите да имаме право на контрол по време на абсолютно целия процес – затова има наблюдатели, за това има начин, много ясен, по който се избират комисиите и т.н..  Това заяви пред радио Радио „Фокус“ политологът доц. д-р Татяна Буруджиева по повод възникналия конфликт.

„Този контрол обаче над самите машини и техния софтуер и резултатът, който те дават, е доверен в случая с машинното гласуване на няколко специалисти. Сега първо, че ние дори не знаем кои са тези специалисти, нямаме никаква представа от това колко те са специалисти. Те не са излъчени, по никакъв начин примерно не са оторизирани и не е показано от общността, от гилдията на съответните ІТ специалисти, че това са специалистите, на които можем да се доверим наистина. На всичкото отгоре, се оказва, че кодовете не са там и не са под контрола на онези лица, които имат право да ги контролират. Дори само това вече е достатъчно за много сериозен проблем, но този проблем е относно резултата на самите избори. Що се отнася до намесването в този проблем на бившия премиер, тук вече влизаме в друга ситуация. Тук вече влизаме в ситуацията този човек… не зная даже дали трябва да кажа, да обясни, защото след като той си позволи да наруши Конституцията, беше ясно, че той няма да се съобрази с никакви правила..“

..“Сега първо, че ние дори не знаем кои са тези специалисти, нямаме никаква представа от това колко те са специалисти. Те не са излъчени, по никакъв начин примерно не са оторизирани и не е показано от общността, от гилдията на съответните ІТ специалисти, че това са специалистите, на които можем да се доверим наистина. На всичкото отгоре, се оказва, че кодовете не са там и не са под контрола на онези лица, които имат право да ги контролират. Дори само това вече е достатъчно за много сериозен проблем, но този проблем е относно резултата на самите избори“, посочи доц. Буруджиева. Според нея нито хартията, нито машината не може да реши политическите проблеми и допълни, че политиците трябва да мотивират хората да отидат до урните и да гласуват.

Крум Зарков: Всички партии, които сами пожелаха, получиха кодовете от машините за гласуване

„За любителите на конспирации да припомним: Министерството на електронното управление спази закона и на 28 септември 2022 г. предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес”, написа той.

„За любителите на конспирации да припомним: Министерството на електронното управление спази закона и на 28 септември 2022 г. предостави достъп до изходния код на машините за гласуване на всички регистрирани политически наблюдатели, които имаха интерес”, написа той.   Въпросният код се държи от ЦИК и всяка партия има достъп до него, за да се увери, че машините за гласуване работят изрядно.

Антоний Тодоров: Машинното гласуване няма никакво съществено влияние върху активността

Това написа в профила си във Фейсбук политологът Антоний Тодоров. „Направих изчисление върху 11 842 секции на изборите през 2017 (без машини) и ноември 2022 (с машини в големите секции). Резултатите са любопитни.

В 9257 секции с машини през 2022 г. участието е 35,8% (при средно участие 36,8%), в същите секции през 2017 г. участието е 51,6% (при средно участие 52,4%). При секциите, където са въведени машини, разликата в участието от 2017 до 2022 г. (ноември) е -15,8%, при средно за всички сравнявани 11 842 секции (неподвижни и в България) разликата е – 15,6%.

Следователно въвеждането на машините вероятно е повлияло на около 0,2% от избирателите, което представлява общо около 12 670 избиратели в секциите с машинно гласуване. Е, дали не е по-лесно да им помогнем да се научат да работят с машините, отколкото да създаваме такъв хаос с доверието във вота, че през 2023 г. да имаме дори по-малко от 2 млн. гласували изобщо?“, заключава Тодоров.

 

Тодор Галев: Кодовете не може да се манипулират

„Това е желание да се създаде една огромна конспирация, на която много хора да повярват.“  Така коментира пред БНР скандалите около кодовете и машинното гласуване Тодор Галев, който е експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Той припомня, че всички политически сили са имали достъп, за да проверят т.нар. код на машините.

„Кодът се пази в ЦИК. Единствено там го притежават. Ако предположим, че по някакъв начин, някой се сдобие с кода, той ще бъде абсолютно безполезен, защото преди всички избори се преминава през процес по персонализиране на машините. На всяка се слага модифициран код, който съдържа бюлетината. Той се криптира, за да се гарантира, че не може да бъде променен. Обвързан е с частни и публични крипто ключове. Те удостоверяват, че съответната флашка може да се постави само на съответната машина. Персоналният код на една машина не може да бъде пренесен на друга. Това не може да даде предимство на една или друга политическа партия, която би могла да притежава този код“, обясни Гелев. И допълни, че машините имат множество етапи на проверки, които да не позволят манипулиране на кода.

„Ние се занимаване със следене на невярната информация в медиите и мога да кажа, че недоверието в машинното гласуване нарасна“, посочи той. И припомни, че при гласуване с хартиена бюлетина има над 600 хиляди невалидните бюлетини, а когато се използват машини, те падат до няколко хиляди.

Тази седмица парламентът ще продължи  дискусията по промените в Изборния кодекс.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.