Последни новини
Home / Законът / Официално: СГП се самосезира по медийни публикации за манипулиране на машинния вот на изборите от 02.10.2022 г.

Официално: СГП се самосезира по медийни публикации за манипулиране на машинния вот на изборите от 02.10.2022 г.

Defakto.bg

Официално  Софийска градска прокуратура (СГП) съобщи, че се самосезира по повод публикации в медиите с твърдения, че машинният вот на предсрочните парламентарни избори за 48-мо Народно събрание на 02.10.2022 г. е манипулиран, съобщиха оттам.

Разпоредена е  проверка по наличната информация, чиято цел е да  установи дали са налице достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, който да попада в обхвата на предметната компетентност на СГП, казват от прокуратурата.

 Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), на която е указано извършването на конкретни действия, свързани с процедурата за провеждане на машинното гласуване, осъществяването на връзката между сървърите, кодирането на достъпа, съхраняването на кодовете за достъп, съхраняването на машините за електронно гласуване, ключовете за тях, флашките, достъпът до устройствата и др.

След приключването на проверката материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и евентуалното наличие на основания за образуване на досъдебно производство, се казва в съобщението.

Поводът, станал причина  проверката са изявленията  на депутата Георги Свиленски от БСП, който по време на дебата за промените в изборния кодекс обяви, че бившият премиер Кирил Петков увещавал левицата да оттегли законопроекта си за връщане на хартиените бюлетини с обещание, че срещу това ще им даде „кодовете за машините“, каквото и да означава това.

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.