Последни новини
Home / Гостува ни / Президентът: Свободата на словото започва с личната свобода, достойнство и съвест на журналиста  

Президентът: Свободата на словото започва с личната свобода, достойнство и съвест на журналиста  

Defakto.bg

Румен Радев удостои с Почетния знак на държавния глава Факултета по журналистика и масова комуникация

Успехът и признанието следват тези журналисти, които подчиняват своята работа не само на най-високите професионални стандарти и етични норми, но и които успеят да превърнат думите „смелост, съвест и всеотдайност“ в осъзнато ежедневие и застанат срещу пътя на лъжата, без да се поддават на политически и икономически натиск. Това заяви президентът Румен Радев на академичното тържество по случай 70-годишнината от основаването на специалността „Журналистика“. Честването беше организирано от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Пред преподаватели, студенти и възпитаници на ФЖМК държавният глава посочи, че още в годините на Възраждането българските печатни издания са били първите институции преди възкръсването на държавата, а публицистите са били изразители на националния идеал. „От тези възрожденски времена до днес медиите претърпяха редица политически, икономически, технологични трансформации. Неизменен обаче остава фактът, че никоя епоха не е комфортна за журналистите, посветени на истината, а властта винаги се стреми да ограничи гласа им“, заяви Румен Радев и отбеляза необходимостта от ролята на журналистите в защита на обществения интерес и в противовес на апатията и лъжата.

Възстановяването на държавността, народовластието и справедливостта е немислимо без свободни медии и независима журналистика, посочи Румен Радев в приветствието си в Аулата на Софийския университет. Президентът заяви, че  информацията е двигателят на прогреса, но тя може да има и разрушителна сила много по-голяма от тази на ракети и бомби.  По думите му,  отговорността на журналиста към аудиторията и към обективността става още по-голяма във време, когато все по-често се размиват границите между фактите и тяхната интерпретация, когато истината чезне в сблъсъка на идеологиите, а информацията – независимо вряна или не, се разпространява със скоростта на едно кликване.

При изобилие на информация, взривно развитие и възход на социалните мрежи,  размиване на стандартите, обществото ни все повече се нуждае от еталон за професионализъм и устойчива котва за истината, каквито са призвани да бъдат обществените медии, отбеляза президентът Радев.  Той допълни, че приоритет на всяко държавно управление трябва да е гарантирането на свободата на словото чрез плурализъм, чрез ясни регулаторни механизми, прозрачност на медийна собственост и рекламна дейност, и най-вече – чрез постигане на финансова независимост на обществените медии от властта.

Бъдещето на България като модерна и просперираща европейска държава до голяма степен ще зависи от днешните студенти и бъдещи журналисти, обърна се президентът към младите хора в Аулата на Софийския университет.  Той посочи, че пред бъдещите журналисти стои нелеката задача да укрепят  достойнството на професията и да върнат доверието към нея. “Напускайки университета, вие ще застанете на пътя на лавината от дезинформация и неточна информация и ще трябва да избирате между бързината и точността, между образа и съдържанието, между лъжата и истината“, заяви Румен Радев и призова младите хора да не забравят, че свободата на словото започва с личната свобода, достойнство и съвест на журналиста.

Президентът Радев изрази признателност към ръководството и преподавателите на ФЖМК за това, че съумяват да запазят и надградят богатите традиции на факултета с най-съвременни форми и методи на обучение. Вие предавате на вашите възпитаници принципи, които да ги водят в професионалния им път, провокирате критично мислене и чувствителност към проблемите на обществото ни, заяви Румен Радев.

По повод 70 г. на специалност „Журналистика“ и за изключителен принос към утвърждаване на свободата на словото и мисълта президентът Румен Радев връчи почетен знак на държавния глава на ФЖМК. Отличието прие деканът на факултета проф. Веселина Вълканова. Почетният знак е и за приноса на ФЖМК за развитие на високи професионални и етични стандарти, както и за развитието на гражданското общество у нас.

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.