Последни новини
Home / Законът / Министър Зарков се срещна с посланиците на ЕС и Конфедерация Швейцария

Министър Зарков се срещна с посланиците на ЕС и Конфедерация Швейцария

Defakto.bg

България дава жертви  за сигурността на европейските партньори, коментира пред БНТ министърът

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков проведе среща по негова покана с дипломати от държавите членки на Европейския съюз, от Конфедерация Швейцария и от Представителството на Европейската комисия в България.

Министър Зарков представи на висшите дипломати подробна информация за предприетите действията от страната ни в сферата на върховенството на правото, за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека и за напредъка на реформите, включени в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Той подчерта интензивното сътрудничество с Европейската комисия в тази област и правото на България да се присъедини към Шенгенското споразумение.

По-рано пред БНТ  Зарков  коментира: „Всички инциденти на границата, включително и трагични, трябва да са сигнал за европейските ни партньори, включително и за Нидерландия, че България дава жертви за тяхната сигурност и че влизането в Шенген подобрява сигурността, а не обратното“.

България, Румъния, Хърватия, Ирландия и Кипър са единствените страни от ЕС, които не са част от Шенген. Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн влизат в Шенген, макар и да не са членки на ЕС.

Когато границите с Гърция и Румъния станат по-проходими, ние ще можем да концентрираме допълнителни усилия и да укрепим охраната на българската граница. Не може страната ни да изпълнява всичките си  задължения, а гражданите ни да не ползват произтичащите от това права„, заяви  още Зарков. Според него България има всички шансове да постигне положителен резултат и да влезе в Шенген следващата седмица.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.