Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев към граждани в Силистра: Трябва заедно да направим нещо и на мен положението не ми харесва

Иван Гешев към граждани в Силистра: Трябва заедно да направим нещо и на мен положението не ми харесва

Defakto.bg

 

Главният прокурор Иван Гешев пред гражданите и представители на местната власт в Силистра.

Продължават обиколките на главния прокурор из страната и срещите му  с граждани.  За поредния разговор,  този път в Силистра, съобщава държавното обвинение.   „Срещите с местната власт и с гражданите са изключително важни за прокуратурата. Трябва заедно да направим нещо, защото и на мен положението не ми харесва – да пуснеш децата си навън и да не знаеш дали ще се приберат, защото пиян или дрогиран шофьор ще ги отнесе на някой тротоар. Безобразие е това да продължава“. Това казва главният прокурор Иван Гешев пред гражданите и представители на местната власт.

Срещата се е  състояла по покана на кмета на града д-р Юлиян Найденов. От страна на прокуратурата участие още са взели  Сийка Милева, говорител на главния прокурор, административният ръководител на Окръжна прокуратура-Силистра Ивелин Чафаланов, заместник-административният ръководител на Апелативна прокуратура-Варна Станислав Андонов, административният ръководител на Районна прокуратура-Силистра Веселина Милушева и завеждащият следствения отдел към Окръжна прокуратура-Силистра Мюхран Аптулова. Срещата е в рамките на съвместна инициатива на ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Иван Гешев е изказал съболезнования на роднините и близките на тримата загинали при тежката катастрофа в Старозагорско, станала на 29.11.2022 г., при която пострадаха и шестима души. „Има краткосрочни мерки, които могат да доведат до резултат. Трябва да има и гражданска енергия за постигането на промени и това вече се случва“, заявява  Гешев. Той изразява своята и на административните ръководители на прокуратурата готовност за провеждането и на други открити дискусии с представители на местната власт и граждани в цялата страна.

Във време, в което хората нямат доверие в институциите, всеки чака и се ослушва, за да види кой ще дойде на власт. Най-сигурният начин да не сгрешиш е да не правиш нищо“,  е коментирал Гешев.

По време на срещата е  обсъдено  повишаването на сигурността в региона и засиленото сътрудничество между прокуратурата и общината по надзора за законност. Целта е да се постигне намаляване на броя на незаконосъобразните актове, издавани от органи на местната администрация, до повишаване на правната им издържаност, а оттам и до по-малко случаи на отмяната им от съдилищата.

Държавното обвинение не отбелязва в съобщението си  дали главният прокурор е споменал, че макар и частично прекратено, пред Конституционния съд е висящо дело във връзка с правомощията на прокуратурата по надзора за законност, чиито замисъл,  според вносителите , гл. прокурор надскача значително.  Изглежда този път не е ставало дума и за „бума“ на престъпността  след  закриване на спецправосъдието, което по думите на Гешев е „национална трагедия“.

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.