Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор към тийнейджъри: Трябва да си знаете правата, когато чуете: „Не ни занимавай“

Главният прокурор към тийнейджъри: Трябва да си знаете правата, когато чуете: „Не ни занимавай“

Defakto.bg
След разговора учениците пробваха прокурорски тоги и се снимаха с тях за спомен, съобщиха от АПБ.

Вие сте младите хора и ако желаете, може да промените себе си и страната си“, с тези думи се обръща  главният прокурор Иван Гешев към ученици от Езикова гимназия „Пейо Яворов“ в Силистра на поредна среща в рамките на инициативата на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите – „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“.  На срещата той е разговарял с над 50 момичета и момчета от 12-и клас на езиковата гимназия.

Ако не познавате правата и задълженията си, няма да можете да се защитите. Всичко ще свърши в момента, в който ви кажат „не ни занимавайте“, подчертава Иван Гешев пред учениците. Той  разказал историята на 16-годишен младеж, който събрал 1600 лв., за да купи подарък на майка си за Коледа. За нещастие обаче не получил това, което очаква.

Превел е парите на фирма, която се оказала в криминалния спектър. И парите ги няма, и уредите – също. Отишъл в местната полицията. От полицията му казали: Не ни занимавайте с глупости“, казва  Гешев. 16-годишният споделил за случая с прокурорка след една от срещите на Иван Гешев с ученици от страната.  Започнала проверка и за щастие се стигнало до щастлива развръзка. „Колегите са възложили (действия) на МВР, те са си свършили работата, намерили са извършителите и най-хубавото е, че са върнали парите на момчето“, похвалил прокуратурата  главният прокурор.

Той обяснил, че често у хората остава впечатлението, че прокуратурата се занимава „с всичко – от раждаемостта до реколтата“. „Истината е, че прокуратурата се занимава с много тесен сегмент, с 10% от проблемите в правосъдната система – т.нар. престъпления от общ характер. В останалите 90% има само съдия, прокурор не участва“, уточнява Гешев.

Снимки: АПБ

Пред тийнейджърите той  е  поставил  въпроса за  зачестилите тежки катастрофи по пътищата на страната. „Това, което трябва да се направи за намаляване на пътнотранспортните произшествия, зависи от държавата, от институциите и от всички нас – българските граждани. Ако няма граждански натиск, няма да има и промяна“, каза главният прокурор.

Гешев е заявил,  че в тази сфера има работещи модели в САЩ и в Европа. „В САЩ, например, плащаш 150-200 долара гражданска отговорност на месец. Ако си млад шофьор, плащаш повече, защото си рисков“, обяснява Гешев.Той припомня, че от 2 години прокуратурата предлага промени в законодателството за по-ефективно противодействие на престъпленията по транспорта.

Пияните и дрогирани шофьори са огромен проблем и един от начините за ограничаването им е – ако те задържат пиян или дрогиран, да ти вземат колата. Трябва да си признаем, че в България най-ефективни са имуществените санкции – като ти бръкнат в джоба, всичко се променя“, пояснил главният прокурор.

Той запознал  учениците  с  трудностите пред следователя и прокурора и  разликата в работата им. Уточнила,  че  единият риск е да се изкушиш да подходиш формално към хората, да не усещаш въобще човешката болка. „Вторият риск е прекалено много да усещаш човешката болка. Тогава някои хора напускат, просто не издържат. Трябва да има баланс между двете, за да работиш тази работа. Вярвайте ми, тя не е много приятна, но е полезна, когато работиш за хората“, казва Иван Гешев.

Кампанията на АПБ и КСБ продължава със срещи с ученици в различни градове в цялата страна.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.