Последни новини
Home / Законът / Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Defakto.bg

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как и защо трябва да я предоставя. Това стана ясно от участието на адвокат Александър Кашъмов в предаването на „Сега“ (О)позиция.

В това отношение прокуратурата е уникална институция. За всички години, в които се прилага Законът за достъп до обществена информация не съм виждал подобно шизофренно поведение в никоя друга институция. За едни дела се дава пълна информация, публикуват се ЕГН-та, домашни адреси, свидетелски показания и какво ли не още. А по други дела се оказва, че дори кой е наблюдаващият прокурор и на какъв етап е делото, е много голяма тайна.„, обяснява адвокатът.

Според него големият проблем е изключително необективното и неадекватно прилагане на института на следствената тайна и на задължението да се предостави информация.

И за прокуратурата, както за всички други институции, важи конституционният принцип – правото на информация е основно, то се ограничава само по изключение„, посочва Кашъмов.

Пред изданието той  коментира и липсата на откритост на Министерството на здравеопазването, което настоява всеки желаещ да прочете обобщения анализ за ковид в България – да го иска по реда на Закона за достъп до обществена информация, вместо  да го публикува на сайта си.  Кашъмов критикува това поведение и подчерта, че „цялостно имаме основание за призив към МЗ да оправи своята политика по предоставяне на достъп до обществена информация“. По същия начин МЗ не публикува и критериите за избор на терен за детската болница.

Източник: в. Сега

 

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.