Последни новини
Home / Законът / Парламентът подновява дебата и споровете за връщане на хартиената бюлетина

Парламентът подновява дебата и споровете за връщане на хартиената бюлетина

Defakto.bg

Очаква се Народното събрание да продължи обсъждането на второ четене на  промените в Изборния кодекс, предвидено като точка първа в програмата за работа на депутатите в четвъртък.

Миналия петък повече от 11 часа депутатите  дискутираха първите 16 параграфа на законопроекта. Гласуването на текстовете бе оставено за следващо пленарно заседание.  Законопроектът е общ и в него са включени предложенията за промени на  „БСП за България“, които връщат хартиените бюлетини в секциите с над 300 избиратели и тези на „Демократична България“ (ДБ) за въвеждане на преброителни центрове.

От  „ДБ“ и „ПП“ поискаха  временна комисия да обсъжда всички възможни изменения, а действията на ГЕРБ-СДС, ДПС и „БСП за България“ в подкрепа на хартиената бюлетина, определиха като действия на „хартиена коалиция“. Спорен остава и начинът за  броене на бюлетните, което в предлагания модел превръша машините за гласуване в принтери. На този етап  ГЕРБ не се отказва от  ръчното броене на разписките.

Дебатът „за“ или „против“ възможността гражданите да избират между хартиена бюлетина и гласуване с машини ескалира с размяната на реплики в петък вечерта, когато  Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ „БСП за България“, обяви защо левицата няма да оттегли законопроекта си:  Откраднахте изборите, уважаеми колеги, ето затова БСП няма да оттегли закона, обърна се Свиленски към депутатите от „Продължаваме Промяната“.  Той посочи още, че бившият министър-председател Кирил Петков е предложил на  БСП  да оттегли законопроекта си, а срещу това, да й даде  кодовете от машините за гласуване.  Кой е той, че ще държи кодовете на машините, попита Свиленски, а в отговор съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че ще съди Свиленски, ако не оттегли думите. Свиленски го предупреди да не „настъпва  два пъти мотиката по един и същи начин“.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да подкрепят  предложенията  си за зачертаване на  избирателен район „Чужбина“,  Общественият съвет към ЦИК , увеличаването на състава на ЦИК от 15 на 25 членове  и др. заради недоволство от среднощното заседание на Комисията по правни въпроси, продължило на 18 часа.

Дебатираните текстове миналия петък в днешния четвъртък ще бъдат гласувани без повече разисквания.

Текстовете,  които  още не са обсъждани в пленарна зала, са идеята на ДПС за скенери и същинското връщане на хартиените бюлетини, от което започна цялата скоростна идея за промени в изборния закон.

Освен измененията в ИК, депутатите се очаква да дебатират и проект на решение за изменение на Решение на Народното събрание за възлагане на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. Точката е фиксирана като втора от програмата за 1 декември. Вносител на проекта е Драгомир Стойнев от „БСП за България“.

Напомняме, че през седмицата Конституционият съд обяви за противоконституционно друго решение на НС, свързано със заплащането на парите за поддръжка  на пътищата заради превишена  ĸoмпeтeнтнocт и иззeмвaнe нa възлoжeни нa Mиниcтepcĸия cъвeт пpaвoмoщия в нapyшeниe нa пpинципa нa paздeлeниe нa влacтитe по в чл. 8 oт Koнcтитyциятa.

Πpaвoтo нa Hapoднoтo cъбpaниe дa ĸoнтpoлиpa дeйcтвия или бeздeйcтвиe нa Mиниcтepcĸия cъвeт – a пo тoзи нaчин нa вcичĸи opгaни нa изпълнитeлнaтa влacт, ĸoитo ca пoд нeгoвo pъĸoвoдcтвo и/или ĸoнтpoл – нe oвлacтявa зaĸoнoдaтeлнaтa влacт дa ce нaмecвa в oпepaтивнaтa yпpaвлeнcĸa дeйнocт, ĸoятo e възлoжeнa нa изпълнитeлнaтa влacт, посочиха в решението си конституционните съдии.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.