Последни новини
Home / Законът / Извънреден Магистратски форум по повод на 70‑ата годишнина на Съда на Европейския съюз (1952—2022 г.) 

Извънреден Магистратски форум по повод на 70‑ата годишнина на Съда на Европейския съюз (1952—2022 г.) 

Defakto.bg

 

Голямата заседателна зала на Съда на Европейския съюз (акварел на Noëlle Herrenschmidt, 2008 г.)

На  тридневна среща на тема „Правораздаване, близо до гражданите“ Съдът на ЕС  ще чества 70‑ата годишнина от встъпването в длъжност на първите му членове на 4 декември 1952 г. в Люксембург.

Официалното събитие ще се проведе от 4 до 6 декември 2022 г. в Съда на Европейския съюз в рамките на извънреден Магистратски форум. Магистратският форум се организира всяка година, за да се поддържат основополагащите връзки между Съда и националните съдилища на държавите членки, които в ежедневието си прилагат правото на Съюза в тясно сътрудничество със Съда, съобщи пресслужбата на СЕС.

В тазгодишното особено издание на Форума ще участват членовете на Съда и на Общия съд на Европейския съюз, председателите на конституционните и върховните съдилища на всички държави членки и председателите на Европейския съд по правата на човека и Съда на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ).

Форумът ще бъде открит на 4 декември 2022 г. вечерта с реч на г‑н Koen Lenaerts, председател на Съда, а след това ще бъде прожектиран филм по повод честването на 70‑ата годишнина от създаването на Съда.

Ленардс Коен, председател на Съда на ЕС

На 5 декември Форумът ще заседава в три пленарни сесии и в работни групи, посветени на това как да се доближи правораздаването до гражданите.

Форумът ще бъде закрит с тържествено заседание на 6 декември в присъствието на негово Кралско височество наследника на Великия херцог, бивши членове на Съда и на Общия съд, представители на европейските институции на най-високо равнище, представители на властите на държавата домакин и на дипломатическия корпус, както и на представители на правните среди. След приветствено слово на г‑н Lenaerts речи ще произнесат и г‑н Othmar Karas, първи заместник‑председател на Европейския парламент, г‑н Michal Šalomoun, министър по законодателството и председател на съвета по законодателство към правителството на Чешката република, г‑жа Vera Jourová, заместник-председател на Европейската комисия, и г‑жа Sam Tanson, министър на културата и министър на правосъдието на Великото херцогство Люксембург.

Тържественото заседание ще бъде излъчвано на живо от 11 ч. на сайта CVRIA на следния адрес: https://curia.europa.eu/jcms/jcms/p1_3865569/

На 6 декември следобед в голямата заседателна зала ученици от горните класове ще участват в среща под формата на въпроси и отговори с г‑н Lenaerts, г‑н Karas и г‑жа Jourová. В тази среща под наслов „Строители на Европа“ ще участват на място или чрез видеоконферентна връзка няколко стотици ученици от четирите краища на Европейския съюз, като ще бъде осигурен симултанен превод.

 

About De Fakto

Проверете също

Дебътът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано от невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.