Последни новини
Home / Законът / След 18 – часово заседание, мнозинството в НС въведе смесено гласуване и сложи точка на машинния вот

След 18 – часово заседание, мнозинството в НС въведе смесено гласуване и сложи точка на машинния вот

Defakto.bg
Мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП гласува окончателно, че в големите секции избирателят ще може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.
Това стана след близо 18 часова заседание, на което до  3:00 ч. през нощта депутатите обсъждаха на второ четене промените в Изборния кодекс

В залата беше отхвърлена идеята на „Демократична България“ за преброителни центрове.

Район „Чужбина“ се запази, но остава тепърва да се решава колко и откъде ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

След призив на “Демократична България” и “Продължаваме промяната”  стотици граждани се събраха на протест пред НС срещу промените в Изборния кодекс. Лидерите на двете формации дадоха съвместно изявление от трибуната в кулоарите на парламента, след като мнозинството от ГЕРБ, ДПС и БСП наложи  връщането на смесеното гласуване. Докато бяха сред гражданите, депутатите от ПП и ДБ пропуснаха важно гласуване, свързано с предложение за въвеждане  на машини с оптични устройства за сканиране, което заслужаваше внимание и в зала бе отхвърлено от мнозинството.

Останаха 40 заявления за разкриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини.

Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете, така се гласувало в САЩ.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ машините на практика останаха просто принтери. Въпреки, че  депутатите се съгласиха, че на флашките ще се записва вотът от машинното гласуване, в крайна сметка четирите партии решиха, че резултатът ще се отчита само от броенето на разписките. Протоколът от машинното гласуване няма да играе никаква роля. С други думи-  в секциите ще има три преброявания – веднъж на хартиените бюлетини, втори път на бюлетините от машините и трето – на сумирането на данните от първите две.

Бюлетините от хартиеното и машинното гласуване ще се трупат на едно място. Надежда Йорданова от „Демократична България“ посочи, че това е опасно, защото бюлетините от хартиеното и машинното гласуване са много различни по размер.

Мнозинството подкрепи размерът на възнагражденията на членовете на СИК да не може да е по-малко от 1/4 от минималната работна заплата (177 лева, съотнесено към сегашния ѝ размер).

След 18-часовото заседание депутатите  преполовиха доклада на правната комисия. Очаква се изборните промени да бъдат довършени в петък  след т. нар. блиц контрол, на който на въпроси ще отговарят премиерът и заместниците му.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.