Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

Defakto.bg

 

В почетната книга на университета той написа: „Заедно ще оставим една по-добра и велика страна на децата си“. От ръководството на университета подариха на главния прокурор прототипно издание на романа „Време разделно“ на Антон Дончев. Иван Гешев благодари с думите: „Не уважаваме ли великите си хора, не уважаваме ли себе си, няма да ни уважават и другите“, съобщи държавното обвинение.   

Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на проблемите с участието на българи срещу българи ни пречи. Не защитаваме заедно навън националните ни интереси“ – така главният прокурор Иван Гешев отговоря на въпрос защо страни от Европейския съюз се противопоставят на присъединяването на България към Шенгенското пространство.  Това става на  лекция на тема „Върховенство на закона, правова държава, разделение на властите и демокрация“,  която той изнася пред  студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии.

„Бъдещето е във вас. Вие поставяте основите на нова и просперираща България. Моето поколение може да промени много неща, но перспективите са пред вас“, казва Иван  Гешев пред студентите. Снимки: Пресцентърът на държавното обвинение

Демокрацията в България е изключително крехка, лустрото й е тънко, много лесно може да се пропука и то е започнало да се пропуква. За  да не загубим това, което смятаме за дадено, трябва да спазваме правилата и да работим като общност, като екип“, отбелязва той.

Някой отново не чете Конституцията и законите в страната“, заявява  Гешев в отговор на въпрос как ще коментира внесени в 48-ото Народно събрание законопроекти, с които се иска ограничаване правомощията на президента при назначаване на ръководители на служби, отговорни за вътрешния ред и националната сигурност.

Липсата на уважение и разбиране за институционалност е сериозен проблем.  Концентрирането на твърде много правомощия в един орган или  човек води до антидемократичност, до авторитарно управление, диктатура, тирания, както искате го наречете. Историята е показала, че това приключва с тъжни последици. Не знам дали съзнават, че това руши устоите на демокрацията“, коментира Гешев.

Не знае защо му искат оставка:  Главният прокурор подчерта, че проектите за законови промени, насочени към прокуратурата, целят да се овладее съдебната система и така чрез нея да се  упражнява политическа власт. „Никой не може да ми отговори защо ми искат оставката. Логичният отговор е – защото прокуратурата засегна много интереси. Целта е политическа. В личен план аз бих живял по-добре, ако не съм главен прокурор. Подходът, който се развива, за мен е в стил „Троцки“. Принципът е: има човек – има проблем, няма човек – няма проблем. Това не е реформа. Това е тъжно и опасно за България, за нас като общество и за гражданите“, заявява гл. прокурор.

За съжаление, върховенството на закона и разделението на властите се използват като клишета и за политическа употреба, без реално да се спазват като принципи. Ние (българите) имаме дарба да се разделяме, но това е само едната страна на монетата, наречена разделение на властите, другата е взаимодействието между тях. Конституционният съд казва, че не може между властите да има китайски стени“,  казва  Гешев и подчертава, че проблемите трябва да се решават, а не да се преекспонират с недемократични цели.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Заловеният „скитник“ с псевдоним „Червения пират“ признал, че е автор на заплахите до съдии и министри

Мъжът, задържан за отправяни към магистрати заплахи, е действал сам. Предполага се, че страда от …

Един коментар

  1. А.Д.Чернева

    Как да ни приемат в Ш., като не се спазват принципите на правовата държава, не се зачитат основни права.
    Не е възможно, според мен в нормална държава,, да ти измислят г.д. на първоинстационен съд, неприс,ствено да ти променят влязло в сила бракоразводно дело с мерки за режим и издръжки и при потвърдени от ВКС по същия казус родителски права; да ти измъкнат дете сякаш е стока с полиция и прокурорска намеса, за да го отчуждават и да му окрадат помощите, около 12000 лв., защото е с увреждане от аутистичен спектър, да те уволнява и да чакат СГС да се произнесе в полза на работодател при явни тотални негови злоупотреби, да не ти дават пенсията от 2015 г.и НОИ да променя категории труд за тр.стаж 1980, 1984, 1985, 1986 години,да ти отчуждават дете и да успеят, да те ос,дят по издаден ИЛ по незаконно дело. Вероятно заболяването на Сашко – аутизъм е помогнало за оцеляването му;,така беше и при моя син, аутизма му е помогнал след внезапната ни раздяла, като 16 годишен, не е разбирал осмисля и си е мислил, че е играчка на големите. В СГП съм приложила мои жалби с около 200 стр. приложения, относно правата ми, дали не са изпратени по- нагоре не знам.Знам, че пробацията е незаконна, а и аз изключително много държа да бъде отменена, защото е неоснователна, защото освен в мен и близки, буди присмех и подигравка относно видните зависимости и невъзможността да бъдат осъдени други, освен такива като мен – беззащитни и приготвени отдавна за гилотиниране, за сега спрямо мен приложен гладомор . Ще чакам да разбера, как СГС ще се произнесе в полза на работодател, след като нямам заповед за прекъсване на тр. договор, нямам основание за уволнение, след като не съм допускана до работно място, чрез невписване в работния график.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.