Последни новини
Home / Законът / Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Крум Зарков: Върху Изборния кодекс беше извършен погром, Марк Рюте трябва да внимава какво говори

Defakto.bg
Крум Зарков
Това беше един предизвестен погром над Изборния кодекс. Така правосъдният министър Крум Зарков анализара  пред БТВ приетите промени в изборното законодателство, които на практика  унищожиха машинния вот и върнаха хартиеното гласуване.  „Решенията за комбинация от два типа гласуване са грешни и вносителите много добре знаят, че това  обезсмиля усилията за честен вот„,  каза  Зарков.

Той бе категоричен, че промените са гарнтирали сложна организация на изборния процес и сгрешени  протоколи, а  секционните  избирателни  комисии отново ще бъдат подложени на издевателства. „ГЕРБ и ДПС отдавна са петимни за тови погром, но имаше една партия – БСП, която през годините ги спираше. Но в момента, в който ПГ на БСП, под натиска на председателя Корнелия Нинова обърна позицията си, беше ясно какво ще се случи. В миналия парламент все още имаше сили за достатъчна съпротива, но в този вече няма, какво ще стане в следващия – един Господ знае„.

На въпрос дали думите на  Нинова, че за слабия изборен резултат на партията са виновни машините и притеснията на избирателите й от тях,   отговорът бе:

Електораът на БСП  с нищо не по лош и по- малко умен от този на останалите партии.  Мисля, че и г-жа Нинова знае, че това е едно простовато обяснение за спада на гласовете за БСП.  А това, което се  случи сега, ще доведе до още по-голям спад, тъй като с поредица от грешни решения БСП беше извадена  от лявото, за да бъде вкарана в някаква националистическа консервативна ниша.  Доскоро  тя беше запазила своята автентичност  като боец срещу ГЕРБ, но сега загуби и нея с това безобразно, според мен поведение „, бе коментарът на  Крум Зарков.

Той добави, че дебатът в парламента за поправките в ИК,   е  засилил убеждението и недоверието на гражданите,  че каквито и промени да се направят, е важно кой ще брои гласове.

Не знам защо не ни искат,  но начинът по който го направиха е  абсолютно неприемвлив“ –   така Зраков коментира обявеното решение от  нидерландския премиер Марк Рюте в петък, че  Нидерландия е решила да приеме  Румъния и Хърватия в  Шенгенското пространство,  но ще блокира влизането на България, защото смята, че тя не отговаря на необходимите условия, за да се присъедини към този договор. Министърът посочи, че с нидерландското правителство са водени множество разговори и намеренията са изглеждали различно от изявлението на министър председателя. Подчерта, че ЕК е констатирала, че България е отговаря на условията на законодателството за влизане в Шенген.

Отказът не е обоснован нито от  техническа, нито от  юридическа, нито от политическа гледна точка„, каза министър Зарков.   Той смята, че в крайна сметка това решение е за „тяхна сметка“,   защото: „България ще влезе в Шенеген след няколко дни или след няколко месеца, тъй като има право и такива са европейските правила„. Марк Рюте направи внушение, че за 50 евро може да се премине границата, а  български полицаи загинаха, за да пазят не само нас, но и тях. 

„Рюте трябва да внимава какво говори. Това няма да мине просто така„,  отбеляза още Зарков.

По същия повод коментари направиха президентът Румен Радев и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. „Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премиер решение в петък  50 евро, заяви Демерджижев.

Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!„, написа държавният глава в профила си във „Фейсбук“. Текстът бе изписан и на английски.

Абсолютно е прав президентът, който реагира остро и навреме.  Това което той каза вчера, прозвуча вече в цяла Европа и тепърва ще се обсъжда“, коментира министър  Зарков.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Михаил Екимджиев: В правовите държави авторитетът и доверието към съда се градят и отстояват от самите съдии.

Становището на ВКС за противоконституционност на проекта за промени в НПК, предвиждащ контрол над главния …

ВАдС се разграничи от критиката на адв. Михаил Екимджиев за работата на върховните съдилища

Във връзка с публично изразеното от адвокат Михаил Екимджиев становище относно работата на Върховния касационен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.